Tweedehands Volkswagens zijn het populairst. Deze Polo is zes jaar oud.
Tweedehands Volkswagens zijn het populairst. Deze Polo is zes jaar oud.

Tweedehands auto's vliegen showroom uit

De verkoop van tweedehands auto's neemt sterk toe. In de afgelopen maand werden er in Nederland 177.768 gebruikte auto's verkocht, het hoogste maandtotaal sinds juni 2007. In het eerste halfjaar van 2016 werden 989.919 occasions verhandeld: een stijging van 5,5 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2015 en het hoogste aantal in de afgelopen tien jaar, zo blijkt uit een analyse van BOVAG.

Bijna 60 procent (eveneens een record) van de verkochte occasions in de afgelopen zes maanden komt voor rekening van de vakhandel, de overige 40 procent wordt door particulieren onderling verhandeld. Ook voor de autobedrijven was juni 2016 een recordmaand met 104.674 verkochte tweedehands auto's. De verkoopgroei wordt grotendeels gevoed door de toename in de import van tweedehands auto's. Inmiddels worden er per kwartaal ruim 40.000 occasions ingevoerd, twee keer zo veel als vier jaar geleden. Professionele autobedrijven importeren voornamelijk om aan de vraag naar jonge en compacte benzineauto's tegemoet te komen, waarvan het aanbod op de Nederlandse markt niet toereikend is.

Top 10
De meeste tweedehandsjes hebben het VW-logo op de grille. Volkswagen is goed voor 12,6% van deze markt. Opel en Peugeot volgens met ruim 8,6%. Ook de occasions van Renault en Ford zijn gewild. Ook Mercedes haalt de top 10.