De uitslagen van de burgerpeiling worden gepresenteerd tijdens een van de stadsgesprekken.
De uitslagen van de burgerpeiling worden gepresenteerd tijdens een van de stadsgesprekken. Foto: Christian Pfeiffer

Weespers kritischer over Weesp dan Elsevier

WEESP - In de door Elsevier gepubliceerde lijst van Beste Gemeenten van Nederland stijgt Weesp van 85 naar 44. In de ranglijst van economische topgebieden, ook in Elsevier, steeg Weesp met stip naar plaats 20. Bij recente peilingen onder inwoners en ondernemers blijft Weesp echter met de nodige vijfjes en zesjes net onder het landelijk gemiddelde steken. Is de Weesper te kritisch? Of Elsevier te bewonderend?

door André Verheul

Onderzoeksbureau Louter onderzoekt voor Elsevier elk jaar hoe goed het wonen is in Nederland. Er wordt in alle gemeenten gekeken naar de mix van wonen, werken, onderwijs, recreatie en cultuur, rust en ruimte. De score van Weesp is dit jaar aangenaam positief: over de hele linie komt de Vechtstad er beter af dan vorig jaar. De 44e positie (van bijna 400 gemeenten) is een topscore voor Weesp. Gooise Meren (Muiden, Naarden, Bussum) staat overigens 9e, dus we zijn er nog lang niet.

Als onderdeel van een bestuurskrachtonderzoek hield de gemeenteraad van Weesp onlangs een burgerpeiling en een ondernemerspeiling. De waardering die daaruit blijkt, geeft toch een iets minder positieve indruk. Om eens iets te noemen: 'Prettig wonen in de buurt' krijgt in de burgerpeiling een fraaie 7,8, maar voor zowel 'inzet voor de buurt' als 'dienstverlening' krijgt de gemeente van haar eigen inwoners een 6,5. Voldoendes, daar niet van. Maar Weesp zit met al deze cijfers net onder het landelijk gemiddelde - en daarmee reik je onmogelijk richting de beste 10% van het land.

Ondernemerspeiling
Als het om Weesp als bedrijvenstad gaat, zit er nog meer licht tussen Elsevier en de raadspeiling. De onderzoekers van Louter positioneren Weesp aan de hand van veertig indicatoren op een spectaculaire 20e plaats. Daarmee scoren we hoger dan bijvoorbeeld Amersfoort en Groningen. Nog opvallender wordt het als we constateren dat andere gemeenten in deze regio veel lager staan en zelfs ten opzichte van vorig jaar zijn gekelderd. Er is onder meer gekeken naar bedrijventerreinen, arbeidsplaatsen en of de gemeenten hun zaken goed voor elkaar hebben. De score wordt afgezet tegen het aantal inwoners. In 2011 stond Weesp in deze lijst nog 85e.

Het is slecht te rijmen met de ondernemerspeiling van de gemeenteraad. Die levert een hakken-over-de-sloot-rapport op met een gemiddeld eindcijfer van 6,3. Ruim voldoende scoren de bereikbaarheid per auto (7,4), de openbare ruimte in de bedrijfsomgeving (6,7) en de veiligheid in de bedrijfsomgeving (6,8). Maar er staan onvoldoendes achter de wijze waarop de gemeente ondernemers betrekt en samenwerking zoekt (5,3) en de inspanning van de gemeente om regelgeving te vereenvoudigen (5,3). Het goede Elseviergevoel drijft nog wat verder weg als je de 5,9 ziet voor professionaliteit van de gemeentelijke organisatie en de 5,8 voor communicatie richting ondernemers.

'Soms te weinig oog voor waar we trots op kunnen zijn'

Allebei gelijk
Nu zijn het Louter-onderzoek en de raadspeilingen in opzet niet vergelijkbaar, maar toch: wie heeft er nu gelijk: Elsevier of de Weespers zelf? Burgemeester Bas Jan van Bochove: "Ze hebben allebei gelijk. Weespers zijn kritisch op hun eigen stad en kijken vooral naar dingen die verbeterd kunnen worden. En daarmee is er soms iets te weinig oog voor waar we trots op kunnen zijn. Het is goed om te zien hoe een buitenstaander naar onze stad kijkt en tot de conclusie komt dat het hier heel goed gaat. Daar moet je blij mee zijn en trots op zijn. Ik denk dat wij dat met elkaar in Weesp ook meer zouden moeten uitdragen."

Laaghangend fruit
Van Bochove zegt naar beide signalen te kijken. "We kunnen leren van de dingen die de inwoners ons hebben aangedragen. Dat betekent een kans om dingen te verbeteren."

Maar hoe?, is dan de vraag. De gemeenteraad zal daar antwoord op moeten geven als er na de zomer conclusies worden getrokken uit het bestuurskrachtonderzoek. Voor de grote vraagstukken moet de Weesper gemeenteraad aangeven welke samenwerkingsvorm het beste voor de gemeente en haar inwoners is. Intussen vormen allerlei simpele verbeterpunten en snel uitvoerbare suggesties een mooie bijvangst van de peilingen. De raad heeft het college van B en W de opdracht gegeven nu al aan de slag te gaan met dit 'laaghangend fruit'.