Picknick Vrouwen van Weesp afgelopen zaterdag.
Picknick Vrouwen van Weesp afgelopen zaterdag. Foto:

'Je moet eerst van elkaar weten wat je doet'

WEESP - Van taalprojecten tot klusjesdiensten: Weespers zijn een actief volkje als het gaat om vrijwilligerswerk. Mensen zijn bereid om wat te doen voor een ander. De keerzijde is dat er een wildgroei lijkt te zijn aan vrijwilligersorganisaties die elkaar lang niet altijd weten te vinden.

door Ruth van Kessel

Met hulp van vrijwilligers kunnen mensen langer op zichzelf wonen, komen ze uit hun sociale isolement, zijn ze zelfredzamer en zijn ze gelukkiger. Tal van vrijwilligersorganisaties in Weesp dragen hier aan bij: het maatjesproject, het Rode Kruis, De Zonnebloem, Versa Welzijn, diverse spreekuren waarin deskundigheid wordt gedeeld, het zijn maar enkele voorbeelden. Renate Hulsman houdt zich vanuit de gemeente bezig met het bundelen van deze goedbedoelende krachten: "Vanuit de wet WMO is de gemeente natuurlijk erg gebaat bij een goede inzet van al deze vrijwilligers. Zolang mensen met hulp van anderen gebruik kunnen maken van hun eigen kracht is dat te verkiezen boven professionele voorzieningen. Dat wil je voor zijn als het kan. Daarom heeft de gemeente het voortouw genomen om vrijwilligersorganisaties elkaar te laten vinden en elkaar te versterken." Inmiddels zijn er twee bijeenkomsten geweest. Na de zomer staat een informatiemarkt voor zowel inwoners die hulp kunnen gebruiken als inwoners die hulp willen bieden op de rol. Hulsman: "De grote winst die nu al is behaald, is dat veel organisaties nu afweten van elkaars bestaan. Er ontstaan spontaan al lijntjes tussen projecten en thema's worden al beter op elkaar afgestemd. Zo ziet de gemeente haar rol: wij willen graag ondersteunen, maar uiteindelijk doen de organisaties het zelf." Het initiatief is onderdeel van het gemeentelijke projectplan Versterking activiteiten voorveld sociaal domein.

Fahima Popal van Vrouwen van Weesp, een groep die de integratie van nieuwe Weesper vrouwen van buitenlandse afkomst stimuleert, keek haar ogen uit op de informatiemarkt die de gemeente afgelopen april organiseerde om vrijwilligersorganisaties met elkaar kennis te laten maken. Popal: "We hadden werkelijk geen idee dat er zo veel organisaties actief waren in Weesp. Voor onze doelgroep hebben we waardevolle contacten opgedaan met de Voedselbank, financiële hulpverlening en hebben we ook de mogelijkheden van de Grote Kerk ontdekt. Zij organiseren veel activiteiten voor kinderen, ook tijdens vakanties. Het is fijn om deze kennis te hebben zodat we vrouwen goed kunnen helpen en goed kunnen doorverwijzen. Het aanbod op taalgebied in Weesp blijkt ook veel groter te zijn dan we eigenlijk wisten." Andersom werkt het ook, vertelt de voorzitster. "De Voedselbank bijvoorbeeld wijst hulpvragers nu ook op ons. Zo waren er op de picknick die Vrouwen van Weesp zaterdag organiseerde veel nieuwe vrouwen. Zij waren door de Voedselbank getipt. Op onze beurt hebben wij kleding ingezameld voor de Stichting HRIF, die goederen inzamelt voor noodhulpprojecten in oorlogsgebieden. Dat kan alleen als je van elkaars bestaan af weet."

Judith Kortland van Bibliotheek Gooi en Meer, vestiging Weesp, is ook blij met het initiatief van de gemeente. De bibliotheek organiseert van alles op het gebied van taal en lezen, maar biedt ook onderdak aan allerlei educatieve projecten als het Puberoudercafé en het Mamacafé. Kortland: "Het is van belang dat een onafhankelijke partij het overzicht bewaart en organisaties bij elkaar brengt. Die rol zou de gemeente goed passen." Ook Nel Mateman, onder meer actief bij de preventieve huisbezoeken aan 75+-ers die Versa Welzijn en de gemeente initiëren, vindt dat er veel te winnen is bij een centrale coördinatie. Mateman: "Wij komen bij de huisbezoeken veel eenzaamheid tegen. Heel veel organisaties zijn met dit thema op hun eigen eilandje bezig. Het zou toch veel beter zijn om deze krachten te bundelen?"

"Ik ben nu al enthousiast over de effecten van de eerste informatiemarkt", zegt Pietje Vlot van de Vrijwilligerscentrale van Versa Welzijn. "Doordat organisaties nu van elkaars bestaan weten vindt er al meer uitwisseling plaats. Als nu een vrijwilliger zich meldt die iets wil doen met taal en vluchtelingen, kan ik hem op weg helpen met diverse mogelijkheden op het gebied van taaleducatie. Het feit dat je nu de contactpersonen kent, maakt de lijntjes veel korter en de samenwerking tussen organisaties veel effectiever."

'Je ziet nu al dat organisaties elkaar beter weten te vinden'