Wethouder Eijking laat het gevoel van Weespersluis op zich inwerken.
Wethouder Eijking laat het gevoel van Weespersluis op zich inwerken. Foto: Christian Pfeiffer

Hoe prop je 400 sociale huurhuizen in een deal die je niet mag wijzigen?

WEESP - De afspraken over woningbouw in de Bloemendalerpolder zijn in beton gegoten. Toch noemt wethouder Peter Eijking van Ruimtelijke Ordening het een realistisch plan ze open te breken om er 400 sociale huurwoningen bij te bouwen.

door André Verheul

Zo zei de PvdA-wethouder voor het zomerreces in het wekelijkse B en W-gesprek op Radio Weesp. Voor het goede begrip schetste hij eerst de situatie. "In de Bloemendalerpolder komen 2750 woningen, de wijk Weespersluis. Dat worden overwegend eengezinswoningen, bovendien allemaal koop. Dat is door de betrokken private en publieke partijen vastgelegd in een samenwerkings- en uitvoeringsovereenkomst, de SUOK. Daar kunnen we niet aan tornen. De private ontwikkelaars moeten er een mooie wijk van maken met een derde groen, een derde water en een derde bebouwing. Daar hebben ze een bepaald verdienmodel voor uitgedacht en in ruil daarvoor leggen ze een mooie infrastructuur aan die ze aan de gemeente overdragen. In de SUOK blijft de sociale component beperkt tot de afspraak dat 5% van de woningen onder de 200.000 euro blijft en nog eens 5% onder de 240.000 euro."

Weespersluis wordt dus een wijk voor koopkrachtiger woningzoekenden, wat als een prettige impuls voor Weesp wordt gezien. Maar de coalitie van WSP, GroenLinks en PvdA stuurt aan op een diversere bevolkingssamenstelling in Weespersluis en dus een gemêleerder woningaanbod. Daarom stelde de gemeenteraad onlangs een Woonvisie vast met daarin de ambitie nog eens 400 sociale huurwoningen aan Weespersluis toe te voegen. De vraag is hoe wethouder Eijking dat denkt uit te voeren. "Door in overleg gaan met de partijen van de SUOK om te kijken of er toch iets mogelijk is."

U zei dat er niet aan getornd kon worden. Hoe realistisch is zo'n poging dan?
"Waarom zou het niet kunnen? Ook binnen de afspraken over het groen, het water en de mooie wijkopbouw kun je toch door verdichting of anderszins hier en daar pakketjes sociale woningen mogelijk maken? Er zijn misschien creatieve oplossingen."

Om de commerciële bouwjongens in beweging te krijgen, zult u iets te bieden moeten hebben. Wat heeft u te bieden?
"De ontwikkelaars kunnen de koopprijzen nu zelf vaststellen op basis van de markt. Wij kunnen niet zomaar in hun nadeel ingrijpen in hun verdienmodel, dus het is volkomen logisch dat Weesp ze iets moet bieden. Als we iets willen bereiken, verwacht ik dat we boven die 2750 woningen moeten uitkomen. Dat betekent verdichting van het bouwoppervlak."

'Als we iets willen, betekent dat verdichting van de woningbouw'

Dus die fraai opgezette wijk, waarvoor kopers bereid zijn diep in de buidel te tasten, krijgt er een complex met huurappartementen bij. Of een flatgebouw?
"O nee, vooral geen lelijke flatgebouwen. Er zijn ook afspraken gemaakt over de maximale bouwhoogte. U heeft gelijk, kwalitatief moet het toch vooral heel mooi blijven, dat vind ik ook. Een open wijk zonder een negatieve, ik zou bijna zeggen, Vinex-uitstraling, zonder die wijken tekort te willen doen."

Hoe krijg je er dan 400 woningen bij?
"Ik begrijp ook dat dat veel is, maar in goed overleg en met vindingrijke oplossingen moeten we in de komende jaren toch tot enige zaken kunnen komen, verwacht ik. Voor de sociale markt zijn de corporaties onze partners. Er moet een corporatie opstaan die die sociale huurwoningen wil exploiteren."