In Weesp kun je heerlijk trainen, vindt Femke.
In Weesp kun je heerlijk trainen, vindt Femke. Foto: Femke Berkhout

'Ik doe mee voor de kinderen die niet kunnen sporten'

WEESP - Natuurlijk is het is fijn als ze zondag 4 september wordt aangemoedigd, maar nog fijner zou Femke Berkhout het vinden als haar deelname aan de WeesperNieuws Triatlon financieel wordt ondersteund. Ze laat zich namelijk sponsoren voor het Jeugd Sportfonds.

door Marieke van Veen

Sportief is Berkhout (36) altijd al geweest. Muzikaal ook trouwens. En creatief. Ze doet het liefst meerdere dingen tegelijk. Selfies versturen voor bij dit artikel bijvoorbeeld, doet ze gewoon even tijdens een looptraining.

Vorig jaar deed de portretfotografe voor het eerst mee aan het sportevenement. "Ik wilde dat wel eens meemaken en heb er erg van genoten. Maar na afloop dacht ik: voor wie doe ik dit eigenlijk? Ja, voor mezelf natuurlijk, maar dat bedoelde ik niet. Ik dacht: als ik er volgend jaar weer sta, dan ga ik er een goed doel aan verbinden."

Iets met kinderen en sport moest het worden. De Weespse ging op zoek en stuitte op het Jeugd Sportfonds. Toen ze kort daarna in het WeesperNieuws zag dat Weesp zich ook bij dit fonds had aangesloten, hakte ze de knoop definitief door. "Ik heb als kind alle mogelijkheden gehad om me te ontwikkelen. Ik heb gezeild, gehockeyd, getennist en nog veel meer. Als fotograaf werk ik veel met kinderen. Ik hoor regelmatig dat een kind niet kan sporten omdat het te duur is, dat vind ik erg."

Minimaal 2000 euro hoopt Berkhout op te halen. Met nog anderhalve maand te gaan staat de teller op een kwart van dat bedrag. "Maar ik heb ook nog niet veel aan promotie gedaan. Ik ben bezig met flyers, daarmee ga ik binnenkort een rondje langs bedrijven en winkels fietsen. Ook komt er een speciale pagina op Facebook."

Berkhout is sinds een jaar of vijf terug in Weesp. "Vanaf mijn 21ste heb ik tien jaar in Canada gewoond omdat ik verliefd was geworden op een Canadees. Ik heb daar prachtige jaren gehad. Ik speelde in de band The Hoa Hoa's, we traden overal op en hebben platen uitgebracht." Op haar 31ste keerde ze terug naar Weesp. Dat was wel even wennen in het begin. "Ik was gewend geraakt aan de drukte in Toronto, ik kon in Weesp de eerste tijd niet slapen van de stilte."

Inmiddels voelt Berkhout zich hier weer helemaal thuis: "Alles klopt weer, ik heb mijn draai gevonden. Ik heb een eigen fotostudio en mijn ouders wonen vlakbij. Ik ben in Weesp heel ontspannen. Het is hier heerlijk sporten: lekker rennen en fietsen in de polder en zwemmen in de Vecht." Trainen voor de triatlon doet de Weespse op eigen houtje. Ook de triatlon zelf loopt ze naar eigen inzicht: "Ik laat me leiden door mijn gevoel, ben totaal niet met de klok bezig. Het maakt mij ook echt niet uit of ik sneller of langzamer ben dan vorig jaar. Zolang ik de finish maar haal."

Femke sponsoren? Ga dan naar
mijnjeugdsportfondsactie.nl en vul in het zoekveld 'Berkhout' of 'Weesp' in.