Melissa Renken en collega Jaleesah Dors bij een fotoshoot bij Unatex.
Melissa Renken en collega Jaleesah Dors bij een fotoshoot bij Unatex. Foto: Ruth van Kessel

Met licht verstandelijke beperking een betaalde baan in de reclame

WEESP - Een dagbesteding en een reclamebureau ineen. Voor mensen met een licht verstandelijke beperking een unieke kans om hun creatieve geest in te zetten voor het maken van logo's, foto en film en websites. Dat is wat Unatex is: de onderneming leidt mensen met een licht verstandelijke beperking op tot een betaalde baan in de reclamewereld. Het Weesper initiatief is sinds mei operationeel. Dinsdag 26 juli van 14.00 tot 16.00 uur is er een open dag.

door Ruth van Kessel

Storm loopt het nog niet met leerwerkers, zoals mensen die kiezen voor deze vorm van dagbesteding genoemd worden. Maar dat is een kwestie van bekendheid, zegt initiatiefneemster Melissa Renken. "We dichten een gat. Mensen met een licht verstandelijke beperking vallen vaak tussen wal en schip. Vaak zijn ze na hun schooltijd op het speciaal voortgezet onderwijs aangewezen op een dagbesteding in de horeca, zorg of houtbewerking. Of ze komen thuis te zitten, omdat ze geen betaalde baan kunnen vinden." Omdat Renken ervan overtuigd is dat juist deze mensen heel geschikt zijn voor de creatieve veelzijdigheid van reclame-uitingen, startte ze in Weesp met Unatex: een dagbesteding en reclamebureau ineen, waar mensen met een licht verstandelijke beperking een vak leren en begeleid worden naar werk. De contacten met toekomstige werkgevers zijn er al. "Een combinatie van opleiding, dagbesteding en reïntegratie en daarnaast maken we reclameproducten voor bedrijven die echt gebruikt gaan worden."

Wat gaan de leerwerkers doen op de dagbesteding?
"Mensen gaan aan de slag waar hun interesse ligt. Bij de een zal dat zijn het ontwerpen van logo's, een ander wil liever websites of filmpjes maken. Of kledingdesign. Onze leerwerker Fabian bijvoorbeeld is heel handig geworden met films op YouTube, je ziet hem groeien. Een andere leerwerker ontwikkelt zijn vaardigheden met de computer en grafische programma's."

Zo eenvoudig is dat niet?
"Dat is een misvatting: mensen met een licht verstandelijke beperking zijn misschien niet zo goed in taal of in andere dingen die de maatschappij eist, maar ze kunnen zich vaak goed focussen op dingen die ze leuk vinden en daar ook steeds beter in worden. Zo zijn deze mensen vaak heel creatief of geconcentreerd. We geven mensen de kans om deze kant van hen te ontwikkelen en erom gewaardeerd te worden. Met uiteindelijk doel een betaalde baan."

Hoe lang schat je in dat het duurt voordat mensen aan de slag kunnen?
"Het leertraject zal zo'n jaar tot anderhalf jaar innemen, afhankelijk van de persoon en zijn of haar kwaliteiten en vaardigheden. Het leuke bij Unatex is dat je wel meteen aan de slag kunt. Zo stimuleren wij mensen mee te doen met ontwerpwedstrijden voor bijvoorbeeld logo's. Wordt hun design uitgekozen, dan gaan de verdiensten vanzelfsprekend ook naar hen."

En het verdienmodel?
"De dagbesteding wordt betaald vanuit de pgb van de leerwerker. Als er straks ook opdrachten voor reclame-uitingen komen, dan is dat natuurlijk ook een bron van inkomsten. Omdat ik eerst de dagbesteding goed wil hebben staan, laat ik die kant van Unatex nog even liggen."

Open dag
Dinsdag 26 juli van 14.00 tot 16.00 uur is iedereen welkom op de open dag, Eemmeerlaan 32. Aanmelden via www.unatex.nl.

'Het leuke is dat je meteen aam de slag kunt'