Hans Burggraaff is huisarts, vlaggendokter en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: dominee Marije Hage.
Hans Burggraaff is huisarts, vlaggendokter en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: dominee Marije Hage. Foto:

Overhouden mag

Regelmatig zien wij vlaggen hangen in Weesp. De laatste weken vaak rood-wit-blauwe vlaggen met een schooltas in top. Het is direct duidelijk: een geslaagde voor de middelbare school. Die vlag en die tas erbij zegt ons genoeg. Dat is het leuke van vlaggen. We laten er iets mee zien aan anderen. Een gebeurtenis. Een gevoel. Meestal een blij gevoel. Soms een trots gevoel. Ook een gevoel van: ik hoor erbij. Wie zou de vlag niet hijsen als je kind is geslaagd? Iedereen toch zeker?

Niet alleen voor het behalen van een diploma voor de middelbare school vlaggen we in Weesp. Soms vlaggen we bij verdrietige gebeurtenissen en meestal vanwege blije. Bij Koningsdag en verjaardagen van de koninklijke familie gaat er - als het even kan - een oranje wimpel mee omhoog. "Waarom eigenlijk?", vroeg iemand mij op Koningsdag. Het antwoord wist ik niet. Maar eerlijk gezegd: er is geen antwoord. Nederlanders zijn gewoon die oranje wimpel gaan gebruiken. Geen officiële instantie heeft dat gevraagd. Dat is het aardige van vlaggen.

En de Weesper vlag? Op 13 juli 1595 werd deze vastgesteld door de Staten van Holland en West-Friesland. Tegelijk met de stadsvlag van Muiden. Weesp kreeg een vlag met horizontale banen blauw, wit, blauw met in de middelste witte baan twee zwarte letters WS. Muiden kreeg precies dezelfde vlag, alleen met twee zwarte letters MD. En daarna? De Muider stadsvlag werd afgeschaft vanwege de samenvoeging met Muiderberg. De Weesper vlag raakt in de vergetelheid. Uiteindelijk was er nog één Weesper vlag over. Deze historische vlag wilde de toenmalige burgemeester afschaffen en vervangen door een modern ontworpen exemplaar. Gelukkig is dat anders gelopen! De Weesper vlag is tegenwoordig regelmatig zichtbaar op het water en in de stad en… wappert dag en nacht. 's Avonds de vlag niet strijken heet overhouden, hoorde ik van een buurman. En dat mag bij de Weesper vlag. Misschien is het na het opheffen van de gemeente Muiden tijd om de stadsvlag van Muiden weer in ere te herstellen? Muiden en de Muiders houden daarmee een historisch cadeau over aan de fusie met Naarden en Bussum. En… overhouden mag!