In de Laurentiuskerk aan de Herengracht komen onder meer woningen en een yogacentrum.
In de Laurentiuskerk aan de Herengracht komen onder meer woningen en een yogacentrum. Foto: Christian Pfeiffer

Nieuw plan voor behoud van hele Laurentiuskerk

WEESP - De Laurentiuskerk komt na het zomerreces opnieuw op de agenda van de gemeenteraad. Eigenaar Cees van Vliet heeft zijn plannen aangepast en gaat nu voor het behoud van de hele kerk. Dat schrijven B en W aan de gemeenteraad in een raadsinformatiebrief.

De vorige beslissing van de politiek ging uit van gedeeltelijke sloop. Om de kerk te behouden en de bebouwing in de tuin te beperken, moeten de kaders gewijzigd worden. Daar moet de raad in september opnieuw naar kijken.

Het college gaat in de raadsinformatiebrief ook in op vragen die de Stichting kerk en stadspark Weesp heeft ingediend tijdens de laatste commissievergadering Stadsontwikkeling en Beheer. De stichting heeft een feitenonderzoek gedaan en concludeert op basis daarvan onder meer dat de gemeenteraad onjuist en onvolledig is ingelicht en dat kerkeigenaar / projectontwikkelaar Cees van Vliet onvoldoende transparant te werk gaat.

Het college van B en W erkent dat er per ongeluk een document ontbrak bij het vorige raadsvoorstel, maar dat dit is nagezonden nog voor de besluitvorming plaatsvond. Verder is alle informatie openlijk met de raad gedeeld, zo schrijft het college. Dat Van Vliet de onderzoeksresultaten waarop hij de nieuwste ontwikkelingen baseert niet openbaar maakt, vinden B en W geen reden tot achterdocht: "Het is een private ontwikkeling, de onderzoeken zijn door de eigenaar gedaan en behoren hem ook toe. (...) Het is aan de eigenaar zelf om conclusies te trekken uit deze onderzoeken."