Wie gaat er in/voor Weesp mee tellen?
Wie gaat er in/voor Weesp mee tellen? Foto:

'Als je vlinders telt, kijk je heel anders naar je tuin'

WEESP - Om de vlinders in Nederland te kunnen beschermen, zijn er actuele gegevens nodig. Daarom houdt de Vlinderstichting aanstaand weekend een tuintelling. Vanuit regiogemeenten druppelen het hele jaar door waarnemingen binnen, maar Weesp blijft achter. Ineke Radstaat van de Vlinderstichting ziet dat graag anders.

door Marieke van Veen

"Elke waarneming is voor ons van belang. Aan de hand van de cijfers kunnen we te weten komen hoe het met de vlinders in Nederland gaat en hoe ze reageren op milieu- en klimaatveranderingen."

Een conclusie die volgens Radstaat uit de tellingen van afgelopen jaren kan worden getrokken, is dat het binnenstedelijk gebied steeds belangrijker wordt voor vlinders. "Vroeger kwamen ze vooral in het buitengebied voor, maar nu daar door onder meer woningbouw steeds minder ruimte voor ze is, zie je ze steeds vaker in de stad. We kunnen de vlinder dus helpen door steden vlindervriendelijk te maken."

Vlindervriendelijke tuin
De gemeente Weesp paste vorig jaar langs de Van Houtenlaan en de Irenelaan een speciaal type beplanting toe die vlinders en bijen moest aantrekken. Dat soort initiatieven juicht de Vlinderstichting toe, maar Radstaat benadrukt dat ieder individu iets voor de vlinder kan doen: "Jouw tuin is jouw eigen stukje natuur, dat je zelf kunt sturen. Op onze website vlindermee.nl zijn allerlei tips te vinden, zoals een plantentoptien."

Tellen in de zon
En komend weekend is er dus een tuintelling. De stichting roept Weespers op gedurende een kwartier alle vlinders te noteren. Geadviseerd wordt dit op een zonnig moment te doen, omdat vlinders vooral dan vliegen. Het liefst ontvangt de organisatie de resultaten van meerdere dagen. Op vlindermee.nl is - naast uitgebreide informatie - een telformulier te vinden met de 22 meestvoorkomende soorten. Maar ook handig is de speciale Vlindermee-app, zeker voor mensen die (nog) niet zo veel vlinders kennen. Hierop zit een functie waarmee je eenvoudig de soort kunt determineren.

De telling is van waarde voor de Vlinderstichting, maar levert ook de teller iets op. Radstaat: "Door zo bewust om je heen te kijken in je eigen tuin, gaat er een wereld voor je open. We zien allemaal weleens een vlinder langsfladderen, maar als je er echt even voor gaat zitten, zul je zien dat het er meer zijn dan je denkt." Volgens haar hoef je echt geen modeltuin te hebben om mee te kunnen doen. "Sterker nog, ook als je een balkon hebt kun je mee tellen. Ik heb jarenlang op 6 hoog gewoond en ook daar komen vlinders."

Persoonlijk account
De telling is vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 augustus. Om mee te doen heb je een account nodig. Inloggen via Facebook kan ook. Per account kunnen meerdere tuinen worden aangemaakt. Wie de smaak te pakken heeft, mag het hele jaar door vlinders invoeren. Aan de hand hiervan kan de Vlinderstichting de populaties van tuinvlinders in kaart brengen.

De dagpauwoog is een veelvoorkomende tuinvlinder.