Gerard van Amstel (rechts) schreef een musical speciaal voor zijn koor.
Gerard van Amstel (rechts) schreef een musical speciaal voor zijn koor. Foto: Ruth van Kessel

'Zonder toestemming filmen op Schiphol was een hele toer'

WEESP - Firma Vocaal: na tien jaar spreekt de naam van zijn koor nog steeds tot de verbeelding van bedenker/oprichter Gerard van Amstel. Wat als zijn koor een écht bedrijf zou zijn? Die fantasie werd het uitgangspunt voor 'Firma Vocaal, de musical', de voorstelling waarmee het koor in november zijn 10-jarig bestaan viert.

door Marieke van Veen

Elke maandag komen de circa vijftig leden samen in de Terp waar ze repeteren. Maar naast zingen worden er nu ook andere disciplines van hen verwacht, zoals dansen en acteren.

Stadsmusical Weesp 650
"De koorleden zijn razend enthousiast", vertelt Van Amstel. "Maar je moet bedenken: Firma Vocaal komt ook eigenlijk voort uit de Stadsmusical Weesp 650 in 2005. Een aantal van de deelnemers wilde graag verder en zo ontstond het idee voor een nieuw koor. Voor een gedeelte van de leden is het dus allemaal begonnen met musical." De dirigent kreeg dan ook geregeld de vraag of ze niet een keer een musical konden doen in plaats van de jaarlijkse concerten. "Maar ik hield dat af. Tot ik Alexander Bauwens vorig jaar vroeg een theaterles te verzorgen om het koor op het toneel wat losser te krijgen. We hebben ook samen aan de stadsmusical gewerkt. Toen we daar zo samen met mijn koor bezig waren, begon het opeens toch wel erg te kriebelen."

Beursgenoteerd bedrijf
Van Amstel heeft samen met Gerard van Midden al menig musical geschreven, maar voor Firma Vocaal wilde hij in eerste instantie een bestaande musical nemen. "Tot ik dacht: waarom eigenlijk? Laten we er speciaal voor het koor eentje maken!" Het idee was er al snel: stel dat de Firma Vocaal een écht bedrijf werd. Een bedrijf dat alles verhuurt en verkoopt dat met koorattributen te maken heeft: van koorkleding en bladmuziek tot lessenaars en zelfs stemmen. En stel dat dit zo'n succes wordt dat het bedrijf de beurs op gaat en de belangstelling trekt van Amerikaanse zakenmannen die er een multinational van willen maken. Samen met tekstschrijver Erik Idema en regisseur Alexander Bauwens werkte hij dit idee uit.

Filmen op Schiphol
"Er zitten wel 17 liedjes in. We zijn tenslotte wel een koor hè, zingen is onze corebusiness. Het is spannend om ze in te studeren; normaal zingt deze groep bestaande nummers." De liedjes zijn verweven met korte scènes en filmpjes. Ook aan die filmpjes wordt al hard gewerkt. Van Amstel: "Begin juni hebben we bijvoorbeeld op Schiphol gefilmd dat de Amerikaanse zakenmannen aankomen in Nederland. Dat was nog wat. We hebben geprobeerd officieel toestemming te krijgen, maar dat werd zo'n tijdrovend proces dat we maar op de bonnefooi zijn gegaan. De een na de andere beveiliger sprak ons aan, we moesten steeds weer opnieuw uitleggen wat we aan het doen waren."

De voorstellingen zijn op zaterdag 5 en zondag 6 november. Voor tijden, prijzen en reserveren: firmavocaal.nl.