Afbeelding

De snelste fietsers uit de buurt

WEESP - Wie fietste er het snelst de brug bij Driemond op? En wie houdt het snelheidsrecord op de 's-Gravelandseweg?Dankzij de populaire sportstracker Strava vind je het zo uit.

door André Verheul

Kent u Strava niet? In het kader hieronder staat de uitleg.

Op 17 april 2014 fietste Rogier Wesselman uit Weesp in 39 seconden van het stoplicht bij het Gein tot over de Weesperbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal. Tenminste, dat zegt Strava. Dit stukje, 'segment' in Strava-taal, is op moment van schrijven door 10.853 Strava-gebruikers in totaal 44.881 keer gefietst. Met die 39 tellen is Rogier nog steeds de snelste van allemaal. Zelfs Thijs Zonneveld kwam er niet aan: de oud-profwielrenner en nu wielerjournalist deed er op 28 april 2015 één tel langer over.

Gevaarlijk
In totaal verschillende ritjes en op totaal verschillende dagen kun je dus tegen elkaar racen. Ook in en rond Weesp zie je steeds vaker dat een wielrenner zich ineens helemaal de blubber rijdt op een recht stuk fietspad of tegen een brug op. De segmenten brengen een competitie-element met zich mee en dat heeft 'het rondje op de racefiets' voor altijd veranderd. Er is een fanatieke strijd onder Strava-gebruikers losgebarsten, of ze dat nu willen toegeven of niet. Op die segmenten racen ze tegen zichzelf en tegen elkaar, om na thuiskomst uiteraard meteen de resultaten te checken. Dat racen gebeurt alleen op stukken waar dat kan, want onveilige segmenten worden door de Strava-community verwijderd, zoals onder andere is gebeurd bij de bloedsnelle afdaling van de Weesperbrug richting Aetsveld. Het geeft aan dat er ook een gevaarlijke kant aan zit.

KOM
Het ultieme doel is het behalen van een 'KOM', Strava-taal voor segmentrecord. Een KOM is weinigen gegeven, tenzij je Maarten Bos heet, want de Hilversummer houdt veel KOM's in deze buurt. Maar ach, een persoonlijk recordje scherper stellen geeft ook een goed gevoel. Nog beter voelt het als je in de Strava-ranglijsten een bekende hebt gepasseerd. Omdat je in Strava op verschillende momenten tegen elkaar racet, doe je dat (en nu komt een veelgebruikt excuus voor wie is afgetroefd) onder verschillende omstandigheden. Zo hebben we geen idee hoeveel rugwind Rogier Wesselman toevallig had toen hij zijn KOM op de Weesperbrug bij Driemond neerzette.

Rogier reed in
39 seconden de brug
bij Driemond op

Populairste segmenten
Ook in Weesp liggen allerlei segmenten, die door de Strava-community zijn bepaald en van een naam zijn voorzien. Het WeesperNieuws logde in op Strava en maakt een rondje langs populaire en opvallende segmenten in de buurt.

'Weesperbrug'
vanaf stoplicht Driemond
0,5 km, 44.879 pogingen
KOM: Rogier Wesselman
39 sec (50,6 km/u)

'Driemond-Abcoude'
't Gein
5,3 km, 13.956 pogingen
KOM: Martijn Veiling
6.45 min (47,7 km/u)
'Amsterdam-Rijnkanaal trainingsroute TTW'
van Fort Nigtevecht tot Driemond
3,2 km, 14.062 pogingen
KOM: Levi Heimans
3.39 min (52,7 km/u).

'Floor it!'
Langs N236 na tweede afslag
Aetsveld tot Lage Klompweg
1 km, 30.153 pogingen
KOM: Maarten Bos
1.02 min (58,7 km/u)

'HAZeNPASTa'
's-Gravelandseweg van
Uitermeer naar sportpark
Vechtoever
2,9 km, 21.107 pogingen
KOM: Budi Jonkhart
3.41 min (48,8 km/u)

'Rondje Triathlon Weesp'
parcours bedrijventerrein Noord
7,6 km, 399 pogingen
KOM: Edo van der Meer
10.52 min (42,1 km/u)

'Sprint fietspad Naardermeer'
Ton Storkpad richting Muiden
1,8 km, 7.672 pogingen
KOM: Rolf Hendriks
2.08 min (51,1 km/u)