Ron Kalwij, Jan Peeterse en Ingrid Peeterse-Kalwij
Ron Kalwij, Jan Peeterse en Ingrid Peeterse-Kalwij Foto: Ruth van Kessel

Sentimental journey
voor de Kalwijtjes

WEESP - "Gek hoor, om even weer in Weesp te zijn. Maar ook heel fijn, weet je nog dat we hier onze eerste film zagen?" Broer Ron Kalwij en zus Ingrid Kalwij met echtgenoot Jan Peeterse zijn een dagje in Weesp.

In haven De Zeemeermin, verstopt in een idyllisch hoekje van De Vecht, treffen we Ron Kalwij (74) uit Lelystad. Na twee jaar klussen aan zijn Spirit of pride - zijn zeilboot die hij na 38 jaar trouwe dienst ombouwde tot motorboot - is het tijd voor een proeftocht. Kan zijn 'Pride' het aan? En kan hij het zelf aan om na 38 jaar solozeilen op het IJsselmeer en de Noordzee nu een beetje te tuffen op binnenwateren? Jan en Ingrid Peeterse-Kalwij, zij komen uit Almere, maken graag van de gelegenheid gebruik en varen gezellig mee. Jan en Ingrid groeiden in de jaren vijftig op in Nigtevecht en Weesp was voor hen de grote stad.

Hoe is het om weer in Weesp te zijn?
Jan: "Veertig jaar geleden kwamen we ook al vaak bij De Zeemeermin. Er is wel veel veranderd. Als ik het mag zeggen: de sfeer van de doe-het-zelvers onder elkaar is een beetje weg. De bootbezitters nu laten liever hun knip wapperen dan hun handen." Ingrid: "Ik blijf Weesp een heerlijk plaatsje vinden. Voor ons is het een feest van herkenning, we stappen een dagje terug in onze jeugd en dat is leuk. Verder hebben we boodschappen gedaan, gegeten bij Aaltje en straks gaan we weer verder."

Waar gaat de reis naartoe?
Jan: "We komen voor de Vecht hè. Straks genieten van de aanblik op de kerk van Nigtevecht en dan richting Loosdrechtse Plassen. Daar blijven we even en dan weer terug. Doen we weer een nachtje Weesp." Ingrid: "Dan gaan we een ijsje bij Nelis eten."

Hoe bevalt het varen op binnenwater?
Jan: "Prima! Ik zie dit als een nieuw avontuur in mijn leven en vanzelfsprekend met mijn trouwe 'Pride'. Een normaal mens had haar verkocht en voor dat geld een motorboot gekocht. Ik niet, 'Pride' en ik hebben samen te veel meegemaakt."