Maarten en Anneke Glasbergen uit Katwijk.
Maarten en Anneke Glasbergen uit Katwijk.

'Ik verzin steeds een smoes om te blijven'

WEESP - Ook voor Maarten (50) en Anneke (48) Glasbergen is met een boot onderweg zijn de manier om even helemaal zen te gaan en los te komen van hun drukke bestaan. Hun puberende dochters redden zich prima thuis in Katwijk.

Pontificaal aan het mooiste plekje aan de kade van de Achteromstraat liggen Maarten en Anneke Glasbergen uit Katwijk al drie nachten. Anneke: "Elke dag verzin ik weer een smoes om een dagje langer te blijven, ik vind het zo heerlijk hier!"

Wat vind je zo heerlijk hier?
Anneke: "Deze plek in de Kom. Ik zei tegen Maarten: wel aan de linkerkant, hoor. Als dat niet kan varen we door.' Alles klopt aan deze plek: een geweldige sfeer, reuring van ijsjes etende mensen op de bankjes voor onze boot. Ik vind dat zo gezellig." Maarten: "We hebben vanaf hier een perfect zicht op de bruggen. Ik geniet van het gedoe van elkaar passerende boten. Als we liggen, willen we wel wat zien en meemaken."

Jullie wilden toch tot rust komen?
Maarten: "Het is juist de combinatie die varen zo heerlijk maakt: de reuring in de havens en stadjes en de stilte en rust op het water. Het liefst smalle en verstilde watertjes waar de takken bijna het dek aanraken... Het gevoel dat je daar alleen bent, daar worden we helemaal zen van. Niets moet, alles mag. Een perfecte ontsnapping van ons hectische leven thuis met drie opgroeiende dochters." Anneke: "Gisteren waren ze een avondje langs, dat is dan wel weer heel gezellig."
En lyrisch over Weesp?
Anneke: "De mensen zijn echt heel vriendelijk hier. De lekkere broodjes van de kaaswinkel, een Kaatje Mossel bij Nelis, de schansen, fijne fietstochten, vind je het gek dat we hier zijn blijven steken?"