De hoogste teams van BCW spelen op landelijk niveau.
De hoogste teams van BCW spelen op landelijk niveau. Foto: Yannick uit den Boogaard

De club waar Selena Piek leerde badmintonnen

WEESP - Genietend van de Spelen in Rio vragen we ons af: hoe staat het eigenlijk met de Olympische sporten in Weesp?

Vandaag: badminton.
Bij Badminton Club Weesp (BCW) kunnen ze toch maar mooi zeggen dat ze een Olympiër hebben opgeleid: Selena Piek. Uiteraard zijn haar verrichtingen in Rio op de voet gevolgd door badmintonnend Weesp. "Het is al weer lang geleden dat ze bij ons speelde", weet Anita van Deventer van BCW zich te herinneren. "Het was meteen duidelijk dat ze een grote zou worden en ze vertrok al op jonge leeftijd bij ons. Het blijft geweldig dat een van je vroegere jeugdleden is uitgegroeid tot zo'n internationale topper."

BCW kent een actieve jeugdafdeling en brengt zes competitieteams in de strijd. Die spelen regionaal en landelijk, het hoogste team in de landelijke derde divisie. Een zeer behoorlijk niveau dus, maar BCW blijft toch ook een gezelligheidsvereniging. "Daar staan we bekend om", zegt Anita. Het trekt de betere recreanten aan, die vaak meteen op het hoge niveau kunnen instromen. Zo blijft het niveau in de vereniging hoog en daar trekken andere BCW'ers zich weer aan op. Als de competitiegangers al bekend staan om hun plezier, zal het bij de recreantenteams helemaal gezellig zijn. BCW kent een trouwe groep recreanten die op donderdag en zondag graag een shuttletje slaan.

BCW telt zo'n honderd leden. "Er is een vaste kern, maar we zouden best wat meer leden willen hebben", zegt Anita. Ze hoopt op een Selena Piek-effect, maar verwacht ook het nodige van de Verenigingenmarkt, waar de BCW'ers alle belangstellenden informeren over de mogelijkheden bij de vereniging. Wie lid wordt in september betaalt geen inschrijfgeld. Andere manieren om kennis te maken met de badmintonsport zijn het Oliebollentoernooi op 29 december en het altijd groot aangepakte Open Toernooi op 25 en 26 maart 2017.
Er zijn mensen die wat neerbuigend doen over de sport met de shuttle. Een campingsport, zeggen ze dan. Maar er zit een groot verschil tussen een beetje overslaan op de camping en een serieus potje badminton. "Het is conditioneel behoorlijk zwaar. Als je het niet gewend bent, merk je dat meteen. Wil je een beetje op ons niveau meekomen, zul je behoorlijk moeten aanpoten. Kun je nagaan hoe dat op is het niveau van Selena: dat gaat zo hard dat je de shuttle amper nog kunt zien."

Afbeelding