Nu nog gebroederlijk naast elkaar: de oude (links) en de nieuwe snelweg (rechts).
Nu nog gebroederlijk naast elkaar: de oude (links) en de nieuwe snelweg (rechts). Foto: Rijkswaterstaat

Verkeer mag eindelijk onder aquaduct door

WEESP - Het is het spektakelstuk van jaren bouwen aan de snelweg A1: dit weekend wordt een deel van de nieuwe snelweg in gebruik genomen. Dat betekent een weekeinde vol afsluitingen en omleidingen. Om daarna te wennen aan de nieuwe op- en afrit Weesp/Muiden.

Vanaf maandag rijdt het verkeer van Amsterdam richting het Gooi onder het nieuwe aquaduct. Dat betekent dat komend weekend een enorme verbouwing plaats gaat vinden. De nieuwe brug tussen de A9 en A1 over het Amsterdam-Rijnkanaal moet worden aangesloten, de tunnel onder het aquaduct klaargemaakt.

Tegelijkertijd wordt bij Muiderberg de oude spoorbrug afgebroken en de nieuwe op zijn plek geschoven. Dat betekent dat het treinverkeer tussen Weesp en Almere een week plat moet.

De gevolgen voor automobilist en treinreiziger op een rijtje:

Vanaf nu tot maandag 22 augustus 05.00 uur:
Op- en afrit Muiden (3) op A1 richting Amersfoort/Almere is afgesloten.

Vrijdag tot maandag 22 augustus 05.00 uur:
A1 richting Amersfoort/Almere tussen knooppunten Diemen en Muiderberg is afgesloten. Lokale wegen afgesloten voor doorgaand verkeer. Afrit Muiderberg op de A6 richting Amsterdam is afgesloten.

Treinverkeer naar Almere vanaf vrijdag een week lang plat

Zaterdag tot maandag 22 augustus 05.00 uur
Afrit Muiden-Oost en Muiden op A1 richting Amsterdam afgesloten.
Zondag tot maandag 22 augustus 05.00 uur
A1 richting Amsterdam, tussen knooppunten Muiderberg en Diemen is afgesloten.

Treinverkeer
Vrijdag gaat het treinverkeer tussen Weesp en Almere een week lang plat. Bij Muiderberg wordt de nieuwe spoorbrug op zijn plek gelegd. Van vrijdag 19 augustus 21.30 uur tot vrijdag 26 augustus 12.30 uur is er geen treinverkeer tussen Almere Oostvaarders – Weesp – Naarden/Bussum. NS zet bussen in.

Nieuwe situatie
Als het eerste deel van de nieuwe A1 in gebruik is genomen, zal het verkeer van en naar Weesp en Muiden opnieuw moeten wennen aan de op- en afritten. Wie bijvoorbeeld vanuit Weesp naar Almere of 't Gooi wil, rijdt via een grote slinger naar de nieuwe oprit en kruist de nieuwe snelweg daarbij twee keer bovenlangs. Verkeer richting Amsterdam maakt nog gebruik van de oude A1. Als dat allemaal maar goed gaat op de nieuwe kruising op de Weesperweg, waar de situatie dus opnieuw verandert. Onderstaand plaatje van Rijkswaterstaat verschaft alvast enige duidelijkheid.

Als later ook het verkeer richting Amsterdam van de nieuwe A1 gebruikmaakt, worden de oude A1 en de Vechtbrug gesloopt. Het oude asfalt wordt hergebruikt. Op de plek van de oude A1 komt in het westen een natuurgebied. Daar waar nu nog het talud van de A1 ligt, komt een brede watergang met rietkragen als onderdeel van het natuurcompensatiegebied de Waterlandtak, meldt Rijkswaterstaat.

Afbeelding