De strijd om het clubkampioenschap, concentratie bij de opslag.
De strijd om het clubkampioenschap, concentratie bij de opslag. Foto: Bjorn van der Neut

Het tafeltennis mist eigenlijk een Dafne Schippers

WEESP - Nagenietend van de Spelen in Rio vragen we ons af: hoe staat het eigenlijk met de Olympische sporten in Weesp?

Tot slot: tafeltennis

In menig recreatiezaal staat 'ie: de pingpongtafel. We hebben ons allemaal wel eens gewaagd aan het spelletje, dat sinds 1988 een Olympische sport is. Bijna alle gouden medailles - en de zilveren en bronzen ook trouwens - zijn voor China. In Li Jiao en Li Jie kende Nederland in Rio twee vertegenwoordigers bij het dames enkelspel. Hun Chinese afkomst bood hoop, maar beiden waren al voor de kwartfinales uitgeschakeld. "Eerlijk gezegd volg ik het tafeltennis op de Olympische Spelen niet zo", zegt Rob Klok van de Weesper tafeltennisvereniging The Victory. Tafeltennis is sowieso niet vaak in beeld, ook tussen de Olympiades door.

De sport is niet heel tv-geniek, meent Klok. En dat vindt hij jammer, want met gezonde jaloezie kijkt hij naar de populariteit die het atletiek geniet dankzij Dafne Schippers en het dameshandbal dankzij het zilver van het Nederlands team op het EK. Geen Li Jiao-effect dus voor The Victory, dat is opgebouwd rond een groep trouwe leden. "We hebben een vaste kern die én het bestuur vormen én graag komen pingpongen." Eh. zegt Klok daar nu pingpongen? Mag dat wel? "Ja hoor, dat mag. Dat is helemaal niet denigrerend. Wij noemen het zelf ook zo. Een soort geuzennaam."

En hoewel we ons er dus allemaal wel eens aan gewaagd hebben, blijkt tafeltennis een lastige sport als je het niveau een beetje wilt opkrikken. "Het is vooral een technische sport. Er komt nog veel bij mee kijken: inzicht, reactiesnelheid en zeker ook conditie. Dat is soms wel eens lastig uit te leggen." Het individuele karakter spreekt Klok in deze sport het meest aan. "Het is één tegen één, je bent op jezelf aangewezen. Er zijn geen teamgenoten die het voor je opknappen. En als je verliest, dan kun je dat alleen jezelf verwijten."
Derde helft
Het ledental van The Victory zit even in een dip, maar tijdens de Verenigingenmarkt van het Sluis-en-bruggenfeest is er weer volop aandacht voor werving. Het eerste team jojoot tussen de landelijke klasse en de hoogste afdelingsklasse - een zeer behoorlijk niveau dus. Tafeltennissen kunnen ze dus wel, daar aan de 's-Gravelandseweg. Daarnaast is The Victory een gezelligheidsvereniging. "Ook wij hebben een derde helft"

Afbeelding