Hans Burggraaff is huisarts, vlaggendokter en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: dominee Marije Hage.
Hans Burggraaff is huisarts, vlaggendokter en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: dominee Marije Hage.

Meer stedenband

Weesp heeft sinds 1992 een stedenband met Svitavy, een kleine plaats in de Tsjechische Republiek. Vroeger lag deze plaats ver weg, achter het 'IJzeren gordijn' in de invloedssfeer van Rusland. Tegenwoordig ligt Tsjechië binnen de EU. Je hoeft je paspoort niet eens meer te laten zien als je erheen rijdt. Stellig is dat een van de oorzaken dat deze stedenband sinds 2011 in een lange winterslaap verkeert. De borden bij de ingang van Weesp met naam en wapen van Svitavy zijn een stukje geschiedenis aan het worden.

Nu weet de oplettende lezer dat ik me heb uitgesproken voor een fusie van Weesp met Bonaire met als opstap een stedenband. Niet alleen vanwege de frisse lucht die op Bonaire waait. Het kan ook zorgen voor een frisse wind in het Weesper stadhuis. Ons stadsbestuur heeft op dit moment last van een besmettelijke bestuurlijke ziekte: de bestuurskrachtmeting. Hiermee wordt beoogd de bestuurszwakte van Weesp aan te tonen. Inderdaad. Wie had iets anders verwacht? De dreiging die uitgaat van Haarlem met het daar, door dominee Remkes gepreekte, alleen zaligmakende fusiegeloof is hier schuldig aan. De Haarlemse aanpak doet bijkans Turks aan. Tegenspraak wordt niet geduld en lastpakken worden genegeerd of de mond gesnoerd – let op Wijdemeren. Ter behandeling van deze bestuurlijke navelstaarderij in Weesp stel ik 'glokalisering' voor. Een moeilijk woord. Potjeslatijn? Even googelen? Het betekent in ieder geval ook: de ramen open en naar buiten kijken, naar kandidaten voor een nieuwe stedenband. Ik geef toe: een radicale aanpak.

Naast Bonaire - met op dit moment helaas schokkende gebeurtenissen - komen bijvoorbeeld plaatsen in aanmerking in het nu meest democratische land ter wereld: Turkije. Ik denk aan Cizre vlak bij de grens met Syrië en Irak, of aan Imrali, vanouds een gevangeniseiland vlak bij Istanbul. Wellicht kennen Weespers nog betere voorbeelden. Meer tot de verbeelding spreekt misschien Kobani. Dat ligt weliswaar in Syrië, maar ook daar leven mensen die wij misschien zouden moeten gaan leren kennen. Met een stedenband tonen wij belangstelling in elkaar over schijnbaar onoverbrugbare grenzen heen. We willen elkaar ontmoeten en begrijpen. En... ook niet onbelangrijk: een nieuwe stedenband vergroot de bestuurskracht van Weesp!