Afbeelding
Foto:

Bladerend in mijn archief kwam ik enige leuke zaken tegen die ik u niet wil onthouden.

Akte 2 maart 1536
Claes Swaninghsz en Jan Bruijninghsz, schepenen te Weesp, verklaren dat voor hun gecompareerd is Jan Woutersz die verkocht heeft zijn huis en hofstede in de Nederslijkstraat bij de Geinpoort waar Jan Wijgher, zaliger, placht te wonen. De stad, die koper was, loste tegelijk een pachtbrief van 1 gulden af. In die tijd sprak men van de Nederslijkstraat en de Bovenslijkstraat, die uitliepen op de Hoogstraat. Weesp telde in die tijd slechts 195 panden.

Akte 9 juli 1641
Compareerde voor Willem Jacobsz Coppen en Dirck Marcusz van Eijk, schepenen te Weesp, Pieter Joostensz koopman te Amsterdam die verklaarde te hebben verkocht ten behoeve van Pieter Jansz. Bloem een huis staande en gelegen aan de Bovenslijkstraat.

Akte 2 oct. 1600
Mandement van Relief en Reductie van den Hove van Holland van een uitspraak van burgermeesteren en schepenen van Weesp in zake de deling van de boedel van Lubbetgen Gerwertsdr. tussen de kinderen van het eerste en het tweede bed. Waarschijnlijk had dit te maken met de afwikkeling van een nalatenschap waarbij sprake was van twee huwelijken.

Akte 26 jan. 1480
Wij, Elbert Jansz en Heijnric Elbertsz, schepenen te Weesp erkennen dat in het belang van de ingelanden van het Aetsveld nodig is dat een watermolen gebouwd wordt tussen de kade en de Aetsveldse sluis. Aldus besloten.

Akte 4 April 1510
Testamentaire beschikking betreffende de overdracht van 13 morgen land aan de westzijde van het Gein, aan de gasthuismeesters ten behoeve van armen.