Voor jongeren kan alcoholgebruik schadelijk zijn.
Voor jongeren kan alcoholgebruik schadelijk zijn. Foto: Annabel Hooijer

De burgemeester: 'Ook zonder alcohol kun je leuk feesten'

WEESP - Met het Sluis-en-bruggenfeest voor de deur laten de gemeente Weesp en de Stichting Volksfeesten Weesp weten dat er dit jaar extra toezicht is op jongeren met drank. Want zeker voor jonge mensen die nog volop in ontwikkeling zijn, kan alcohol drinken schadelijk zijn. Om die reden worden er dit jaar ook polsbandjes uitgedeeld.

door Marieke van Veen

Een drankje op zijn tijd kan niet zo veel kwaad, maar overmatig drinken is slecht voor ieders gezondheid. En dat geldt al helemaal voor jongeren.

Alcoholgebruik verstoort de (hersen)ontwikkeling van jongeren en kan bovendien leiden tot ongelukken, overschrijding van (seksuele) grenzen en alcoholvergiftiging. Toch drinken flink wat jongeren alcohol. In Weesp speelt dat ook: tijdens voorgaande edities van het Sluis-en-bruggenfeest is het meerdere keren voorgekomen dat een beschonken jongere (medische) hulp nodig had.
Brief van de burgemeester
Burgemeester Bas Jan van Bochove waarschuwt de jongeren in Weesp middels een brief die vorige week is verspreid onder 16- en 17-jarigen. Hij schrijft onder meer: "De verleiding om alcohol te gebruiken is bij sommige jongeren groot. Zeker tijdens een feest waar veel mensen / vrienden zijn en waar alcohol genuttigd wordt. Wees verstandig en laat je niet verleiden door deze (groeps)druk!"

Toch drinken kan een boete van 90 euro opleveren

Boetes tot 90 euro
In de brief staat verder dat de politie en de toezichthouders van de gemeente dit jaar extra toezien op jongeren met drank. Jongeren die zich niet aan de regels houden kunnen een boete krijgen: afhankelijk van de leeftijd variƫrend van 45 tot 90 euro. Dat is flink wat uren vakken vullen. De burgemeester besluit zijn waarschuwingen en adviezen met: "Ook zonder alcohol kun je leuk feesten. (...) Veel plezier!"

Polsbandjes
De Stichting Volksfeesten Weesp, de organisatie achter het Sluis-en-bruggenfeest, komt dit jaar met polsbandjes voor 18-plussers. "Met deze gratis af te halen bandjes kunnen jongeren tussen de 18 en 25 jaar aantonen dat ze oud genoeg zijn om alcohol te mogen kopen en drinken. Je hoeft dan niet keer op keer je identiteitsbewijs te laten zien", legt Robin Voorhamm van het Mediateam uit. Het identiteitsbewijs moet wel overlegd worden bij het afhalen van zo'n bandje. Dat kan in de Van Wijnen-keet op de Slijkstraatbrug. Kijk voor de tijden op pagina 15. De bandjes worden ter plekke omgedaan en niet los meegegeven.

16-jarige mag wel tappen
Overigens mogen 16-jarigen wel alcohol verkopen. De minimumleeftijd om in de horeca te werken is namelijk 16 jaar. Deze jongeren mogen drank inschenken voor anderen, maar niet zelf nuttigen.