Maandagochtend vroeg: het verkeer raast onder de Vecht door. Na drie jaar bouwen is het aquaduct af.
Maandagochtend vroeg: het verkeer raast onder de Vecht door. Na drie jaar bouwen is het aquaduct af. Foto: Christian Pfeiffer

Nieuwe snelweg met aquaduct is in gebruik

WEESP - De snelweg onder het aquaduct is in gebruik, het werk zit er bijna op en de verwachte verkeerschaos bleef dit weekend grotendeels uit. Maar niet voor forenzen die maandag naar Amsterdam moesten, want even verderop was het duimendraaien in de file.

door Christian Pfeiffer

Dit weekend haalde Rijkswaterstaat een huzarenstukje uit bij Weesp. De nieuwe snelweg A1 werd grotendeels in gebruik genomen. Dat betekende dat in drie dagen alle opritten richting 't Gooi verlegd moesten worden, een complete spoorbrug is afgebroken en een nieuwe brug op zijn plek is geschoven. Wie nu naar Amersfoort rijdt, gaat over de nieuwe snelweg. Volgende maand wordt de andere kant, richting Amsterdam, in gebruik genomen. Die operatie is minder spectaculair.
Weespers werden nog voor het weekend klaargestoomd voor drie dagen vol verkeersellende. Voor het werk werd de A1 afgesloten en de lokale wegen afgegrendeld voor iedereen die er niets te zoeken had. Of het door die informatievoorziening kwam of de vakantie blijft gissen, maar het was best te doen op de weg.

De ingebruikname van het nieuwe Vecht-aquaduct en de nieuwe verbindingsboog tussen de A9 en A1 over het Amsterdam-Rijnkanaal verliep vlekkeloos. Alleen de sloop van de oude spoorbrug bij Muiderberg gaf problemen. De oude betonnen brug bleek vol te zitten met stalen bewapening; veel meer dan waar vooraf rekening mee was gehouden. Daardoor verliep de sloop trager dan gepland. H

et asfalt van de snelweg raakte ook nog eens behoorlijk beschadigd door het vallende beton. Richting Amsterdam kon er daardoor maandagochtend maar één rijbaan in gebruik worden genomen. Dat leidde tot behoorlijke files. Rijkswaterstaat raadde zelfs aan niet de weg op te gaan als het niet noodzakelijk was.

Maandagmiddag rond drie uur werd de A1 alsnog volledig vrijgegeven en daarmee zit het werk er voor deze maand op. Volgende maand volgt de rest.
Alleen het treinverkeer tussen Weesp en Almere ligt nog tot en met vrijdag plat, de NS zet bussen in. Bij Muiderberg wordt de komende dagen de spoorbrug op het bestaande spoor aangesloten. Vanaf zaterdagochtend rijden de treinen over de nieuwe, enorme, stalen boogbrug.

De verwachte verkeerschaos bleef grotendeels uit

Meer foto's op pagina 17.

De oude spoorbrug bij Muiderberg gaf problemen.