Als een pinautomaat opgeblazen wordt heeft dat een enorme impact op het veiligheidsgevoel.
Als een pinautomaat opgeblazen wordt heeft dat een enorme impact op het veiligheidsgevoel. Foto: Bastiaan Miché

'De Weesper voelt zich - denk ik - niet onveilig, maar er zijn zorgen'

WEESP - Burgemeester Bas Jan van Bochove strijdt voortdurend om de stad Weesp de politie-aandacht te geven die het verdient. En hij krijgt gehoor. Maar hij merkt dat er ook nog wel vragen leven.

door Christian Pfeiffer

Dat bleek maar weer tijdens de stadsgesprekken die aan het begin van de zomer werden gevoerd met de Weespers. Die werden gehouden vanwege het bestuurskrachtonderzoek 'Weesp meet eigen kracht', maar lieten ook een mooi beeld zien wat Weespers bezighield. Veiligheid was een belangrijk onderwerp. "Eigenlijk in drie varianten: het politiebureau, inbraken en zwemmen in de Vecht", aldus Van Bochove. Hij wil graag aan iedereen vertellen wat hij kan doen, maar ook wat buiten zijn bereik ligt.

"Ik denk niet dat de Weesper zich onveilig voelt, maar er zijn wel zorgen. Zoals over het aantal inbraken dat vorig jaar ineens onverwachts steeg en recent zijn er natuurlijk ook wel dingen gebeurd", aldus de burgemeester. "Ik hoor steeds: het politiebureau is dicht. Maar dat is niet waar. Het politiebureau is vijf dagen in de week open, iedereen kan dan binnenlopen om zijn of haar verhaal te doen. Ik hoor dat Weespers zeggen dat aangifte alleen nog maar via internet gedaan kan worden. Ook dat is niet waar. De politie stimuleert in sommige zaken om aangifte via internet te doen, maar bij andere zaken weer helemaal niet. Je kunt altijd langsgaan om aangifte te doen."

Bas Jan van Bochove wil graag aan iedereen uitleggen dat er dingen worden gezegd die niet altijd kloppen. "Ook wij als gemeente kunnen niet alles doen. Als het aan mij ligt zetten we hier morgen 80 agenten op een politiebureau neer, maar we moeten constateren dat er landelijk andere keuzes worden gemaakt. Daar verandert een burgemeester niks aan." Hij verwijst ook naar de verantwoordelijkheid van de Weesper zelf. "We vinden allemaal dat we van elkaars spullen moeten afblijven, maar we leven helaas niet in een maatschappij waarin niets gestolen wordt. Dus je moet wel bepaalde maatregelen nemen. Weespers kunnen heel veel doen om hun eigen veiligheidsgevoel te vergroten. Ik raad ook zeker aan om bijvoorbeeld lid te worden van de WhatsAppgroep Weesper Buurtwacht. Een goed initiatief."

"Die inbraken, daar zitten we vol bovenop en de cijfers zijn goed. Eigenlijk wel met alles. Op alle fronten scoren we onder het landelijke gemiddelde", zo vervolgt de burgemeester naadloos. "En dan het zwemmen in de Vecht. Een ander onderwerp waar we veel over horen. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de Vecht. Dat is Waternet. Wij proberen de overlast aan te pakken, zoals op de Groene Punt, maar ook hier is het grotendeels ook een verantwoordelijkheid van de zwemmers zelf. Bij minderjarigen is het ook de verantwoordelijkheid van de ouders. Die zouden moeten weten wat hun kinderen uitspoken. Springen van de spoorbrug is gewoonweg gevaarlijk, daar is geen discussie over mogelijk, net zoals dicht voor een boot langs zwemmen."

'Weesp doet het goed. We scoren onder het landelijke gemiddelde'

Maar is dat niet iets te kort door de bocht? Heel Weesp springt met het warme weer de Vecht in, maar zwemtrapjes kunnen niet geplaatst worden omdat het eigenlijk niet mag? "Klopt. De raad wil daarom nog steeds een zwemplek onderzoeken", zo pareert de burgemeester. "Dit blijft lastig gezien de drukke en ingewikkelde vaarroutes. We kunnen geen zwemtrapjes plaatsen omdat we daarmee het zwemmen officieel faciliteren en dat brengt nieuwe verantwoordelijkheden met zich mee." Een vicieuze cirkel dus.

Terug naar het politiebureau. Dat Weespers denken dat het dicht is, is niet zo gek. Anderhalf jaar geleden maakte het ministerie bekend dat Weesp op de lijst staat van bureaus die moeten sluiten. Het bureau zelf is een schim van wat het vroeger was. Tien jaar geleden kwamen in Weesp 70 mensen 'op'. Dat betekende dat ze hier hun kluisje met kleren hadden en daarna in Weesp of omgeving aan hun dienst begonnen. Nu hebben nog maar amper tien agenten hier hun kluisje.

Dezelfde burgemeester Van Bochove zei eerder dat we ons geen zorgen hoefden te maken over een eventuele sluiting. Nu wel? "Nee, want Weesp houdt altijd een politiepost met voldoende agenten", zo reageert hij. Maar wat is voldoende? Weesp kent een geschiedenis met uitbarstingen van zware criminaliteit en nog steeds zijn er aanwijzingen dat Weesp niet alleen maar lieverdjes huisvest. In de ogen van Van Bochove flonkert een felheid. Na een korte pauze vervolgt hij: "Als u aan mij vraagt of dit de uiterste aandacht heeft dan is het antwoord ja. Ik zit elke twee weken met de politiechef aan tafel en ik blijf benadrukken dat Weesp meer aandacht verdient. Wij gaan de komende jaren hard groeien en Weesp mag niet vergeten worden. We hebben meer agenten nodig." Daarover voert Van Bochove een constante diplomatieke strijd.

Over de stadsgesprekken met Weespers is hij erg tevreden: "Ik wil besluiten door alle Weespers zeer hartelijk te bedanken voor alle nuttige informatie die ze ons in de gesprekken hebben gegeven. We zijn ze daar zeer erkentelijk voor en we gaan er ook mee aan de slag."