Rooie Gerrit en Bertie Geurts hebben Jacobeintje eigenhandig gerestaureerd.
Rooie Gerrit en Bertie Geurts hebben Jacobeintje eigenhandig gerestaureerd. Foto: Marieke van Veen

Rooie Gerrit kon Jacobeintje
gewoonweg niet laten schieten

WEESP - Haar mooie kont deed 't hem. Skûtsje Jacobeintje verleidde Rooie Gerrit Portengen (80) en Bertie Geurts (55) met haar fraaie lijnen tot aanschaf en restauratie. Bloed, zweet en tranen heeft het opknappen gekost, maar nu is ze bijna klaar.

door Marieke van Veen

Het 16 meter lang zeilschip met als bouwjaar 1900 lonkte al langer naar de reders. Ze lag bij Fort Uitermeer, met een te-koop-bord erop. Uiteindelijk besloot het stel in gesprek te gaan met de eigenaar. De koop was snel rond. Er volgden twee jaar noeste arbeid. Vrijwel de gehele restauratie hebben ze eigenhandig gedaan.

Rederij
Het teakhouten dek moest opnieuw worden gerubberd, het vlak moest opnieuw worden afgestoken, de bedrading en de nagelbank moesten worden vervangen - net als het zeil, want daaraan hadden muizen zich tegoed gedaan. Wat Portengen en Geurts met Jacobeintje gaan doen als ze helemaal klaar is, weten ze nog niet. Ze charteren namelijk ook nog de Jacobsschelp, een tjalk uit 1899. Met groepen tot 12 personen gaan ze hiermee de Vecht, het IJsselmeer en/of het Markermeer op.

Overnachten
Of naar de Friese meren, de Waddenzee, de Duitse Wadden en de Oostzee. De Jacobsschelp heeft namelijk acht slaapplaatsen en kan hierdoor ook worden ingezet bij meerdaagse zeiltochten. Tevens doet het fraaie schip dienst als Bed & Breakfast. "We bieden ook B&B-kamers aan in ons huis, maar de meeste gasten kiezen voor een overnachting aan boord", vertelt Portengen. Jacobeintje doet voorlopig alleen dienst als B&B. Portengen: "We hadden komend weekend voor het eerst met haar een zeiltocht willen maken op het Markermeer, maar de slaapplaatsen zijn gereserveerd dus dat zal nog even moeten wachten."

Vanuit de hele wereld
Portengen en Geurts zijn ervaren zeilschippers. Samen runnen ze al jaren Rederij voor de Wind, later kwam daar het B&B-gebeuren bij. Geurts: "De boekingen voor zeiltochten liepen tijdens de crisis terug. We moesten het voor 65% hebben van bedrijfsuitjes, maar daar ging men toen erg op bezuinigen en dat is nog steeds niet terug op het oude niveau. Vanuit zakelijk oogpunt zijn we toen zowel in huis als aan boord slaapplaatsen gaan aanbieden. Dat loopt erg goed. We hebben vrijwel ieder weekend gasten. Die komen overal vandaan, tot India, Israël en Rusland aan toe."

Jacobeintje lag bij Fort Uitermeer al langer te lonken naar Rooie Gerrit

Minder privacy
Portengen heeft soms een beetje moeite met de verminderde privacy die een B&B met zich meebrengt. "Maar ach, dat was toen we onze klipper Anna nog hadden nog veel erger. Dan waren we vaak de hele zomer van huis met een groep van dertig man. Samen zeilen, samen eten, samen koffie drinken. Dan trokken we ons 's avonds terug in onze roef, eindelijk even alleen, stonden ze na vijf minuten weer op de deur te bonken of ik een biertje kwam drinken."

Heilzaam
Toch gaat het stel nog steeds het liefst met hun gasten het water op, bij voorkeur voor meerdere dagen. Portengen: "Zeilen is heilzaam, het brengt je tot rust. Mensen kiezen tegenwoordig al snel voor een motorsloep. Zo zonde. Ze moeten schreeuwen om elkaar te verstaan. Als je zeilt hoor je de vogels en het ruisen van het riet." Geurts vult aan dat zeilen ook voor verwantschap zorgt: "Zeilen doe je samen. Iedereen aan boord draagt zijn steentje bij, samen vorm je je eigen maatschappijtje. Of je nou aan het roer staat of eieren aan het bakken bent, het is allemaal even belangrijk en meer is er op dat moment niet."

Naar Panama
Geurts is ook in te huren als stuurvrouw op zee. Ze heeft enige tijd geleden in opdracht een schip naar Panama gevaren. Drie maanden was ze toen van huis, maar dat vond Portengen wel erg lang. "Samen hebben we ook mooie, lange zeilreizen gemaakt. Naar Antarctica bijvoorbeeld. Toen ik vanmorgen wakker werd moest ik daar nog aan terugdenken. Dat ik bij het ontwaken de albatrossen begroette, dankbaar dat ik een tijdje in hun wereld mocht doorbrengen. Ik zou graag nog eens teruggaan, maar ja... ik ben inmiddels wel 80 hè."

Nummer 42
Botters, salonboten, klippers, tjalken: Portengen heeft heel wat boten onder zijn hoede gehad en opgeknapt. Jacobeintje is Portengens 42ste schip. Op het water komt hij nog geregeld een van zijn oude schepen tegen: "Prachtig om te zien dat ze nog steeds in de vaart zijn. De meeste nieuwe boten zijn rommel. Te veel plastic, te veel lawaai en te veel golven. Dat oude vakmanschap moeten we koesteren."

Wie de Jacobsschelp en/of Jacobeintje eens van binnen en buiten wil bekijken, kan contact opnemen met info@rederijvoordewind.nl.