Het Weesper biermerk Wispe bestaat sinds 2009. Jerrit, Jitze en Remko Vellenga vinden het nu tijd voor een eigen brouwerij met proeflokaal.
Het Weesper biermerk Wispe bestaat sinds 2009. Jerrit, Jitze en Remko Vellenga vinden het nu tijd voor een eigen brouwerij met proeflokaal.

Wispe werkt aan brouwerij met proeflokaal in kerk

WEESP - Bierbrouwerij Wispe heeft grootse plannen voor de Laurentiuskerk in Weesp. Een eigen brouwerij met een proeflokaal die een trekpleister voor de stad kan worden.

door André Verheul

"Het is dé locatie bij uitstek om te vertellen over de rijke (brouw)geschiedenis van Weesp. We brengen een stukje geschiedenis terug in de stad en de kerk blijft publiek toegankelijk", zo stellen Jerrit, Jitze en Remko Vellenga in hun businessplan. De broers richtten hun biermerk op in 2009 en groeiden uit tot volwaardige brouwers zonder ketels. Anderhalf jaar geleden maakten ze in deze krant bekend graag een eigen brouwerij te realiseren. Niet alleen om twee keer in de week de Wispe-bieren te brouwen, maar (de Jopenkerk in Haarlem indachtig) ook om bezoekers te trekken. Nu doen ze hun plan uit de doeken. "Het moet voor de bezoeker een bijzondere beleving worden: het brouwproces kan men met eigen ogen aanschouwen en de ingrediënten kan men zien en ruiken én het resultaat proeven. Het brouwlokaal zal zich onder andere richten op de inwoners van Weesp, en dan vooral op die groep die wil genieten van een goed glas bier, gezelligheid en/of een goed gesprek." De broers zien het bovendien wel zitten om iets samen te doen met Weesper Anker Jenever, het initiatief van onze WeesperNieuws-collega Christian Pfeiffer. Een distilleerketel zou prima passen in het brouwlokaal en bij de Wispe-beleving. Andere ideeën zijn: een kleine Wispe-winkel, rondleidingen, proeverijen en een proeftuin (in de Bloemendalerpolder) waar de ingrediënten van de Wispe-bieren kunnen worden getoond en de hop in september feestelijk kan worden geoogst.
Het leegstaande kerkgebouw aan de Herengracht is in handen van projectontwikkelaar Cees van Vliet. Hij wil het gebouw een nieuwe bestemming geven. In onze krant van 26 april noemde de Weesper ondernemer het brouwlokaal al als een van de pijlers onder zijn herontwikkelingsplan, naast enkele commerciële ruimtes, twee appartementen en een overnachtingsgelegenheid in de toren.

We moeten het allemaal afwachten, maar zoals de Vellenga's hun plan schetsen kan het inderdaad uitpakken als een welkome aanwinst voor Weesp. Het zal de gemeenteraad aanspreken, want die heeft in de Structuurvisie onder meer gesteld dat het gebied rond de Kom (Achteromstraat en Herengracht) een kansrijke plek is om horeca verder te ontwikkelen. En over de Laurentiuskerk, die behouden moet blijven, staat in de Structuurvisie: "We moeten dus op zoek naar alternatieve functies voor het gebouw. Gezien de ligging zijn centrumfuncties zoals detailhandel en horeca goed voorstelbaar." Vooruitlopend op de medewerking van de gemeente wijst Wispe er dan ook op hoe naadloos het plan aansluit op de Structuurvisie.

Verkeers- en parkeeroverlast verwachten de broers niet. Opslag en uitleveren gebeurt op het bedrijventerrein en voor de meeste bezoekers zal gelden dat ze een bierproeverij niet per auto willen bezoeken. De buurt hoeft volgens de Wispe-brouwers niet bang te zijn voor geuroverlast, want tijdens het proces worden alle dampen afgevoerd.

Wispe zegt het ambitieuze project nodig te hebben om zich beter staande te kunnen houden op de drukke markt van lokale bieren. "Een duidelijke identiteit is extra belangrijk." Het eigen brouwlokaal in de beeldbepalende kerk aan het water in hartje Weesp moet daar stevig aan bijdragen. Het streven is om medio 2017 open te gaan.

Kijken en ruiken bij brouwproces, daarna het resultaat proeven
Wispe wil zich profileren in hartje Weesp.