Marije Hage met de gerbera's die de wandelaars zondag mogen uitdelen.
Marije Hage met de gerbera's die de wandelaars zondag mogen uitdelen. Foto: Marieke van Veen

Love Walk om verharding van
de samenleving te stoppen

WEESP - Dominee Marije Hage grijpt Startzondag aan om een Love Walk te houden. Met iedereen die mee wil, maakt ze een wandeling langs gebedshuizen in het centrum. Onderweg wordt met gedichten, voordrachten en liedjes stilgestaan bij de kracht van de liefde.

door Marieke van Veen

Een maand geleden was Hage voor vakantie in Frankrijk. Ze heeft het heerlijk gehad, maar: "de verharding van de samenleving was daar voelbaar. Dat moeten we hier proberen te voorkomen".

Omdenken
De Protestantse Gemeente van Weesp en Driemond voert het komende kerkseizoen het thema 'Omdenken': "Dat betekent dat je een probleem positief benadert, waarbij je denkt in kansen en mogelijkheden." Aanstaande zondag is om 10.00 uur de eerste kerkdienst van het nieuwe seizoen waarin Hage het verhaal van ZacheĆ¼s in de vijgenboom behandelt. Aansluitend gaat om 11.00 uur de Love Walk van start - voor gemeenteleden, maar zeker ook voor alle andere Weespers die door de ogen van liefde naar de samenleving willen kijken of dat op zijn minst willen proberen.

Verdeeldheid tegengaan
"De wandeling is allereerst bedoeld als symbolische tegenhanger van alle verdeeldheid en geweld in de wereld van nu. Maar het wordt ook een leuke beleving: we delen kleurrijke gerbera's uit aan mensen die we onderweg tegenkomen, voor de kinderen die meelopen zijn er ballonnen en muziekinstrumentjes en onder anderen Germaine Duynstee en Janneke de Groot spreken en zingen over liefde."

Een eerste stap
"Ik hoop natuurlijk op een mooie opkomst, maar al loopt er aanstaande zondag slechts een handjevol mensen mee, dan ben ik toch tevreden. Het is een eerste stap om samen anders te leren kijken naar onze omgeving, zonder hokjesdenken en maatschappelijke maatstaven. Wie zijn die mensen met wie we samenleven? Wie zijn ze echt?"

Samenleven
Openstaan voor anderen is niet altijd makkelijk. Hage is de eerste om dat toe te geven. "Zelfs als je stapelverliefd bent, zul je samen moeten zoeken naar een vorm van samenzijn die voor beide partijen werkt. Kun je nagaan hoe ingewikkeld het kan zijn in grote relaties zoals onze samenleving. Maar het hoeft ook niet makkelijk te zijn, waar het om gaat is dat de wil er is. En dat mag best op kleine schaal: als iedereen in zijn eigen kring om elkaar geeft, voor elkaar zorgt en de ander accepteert, dan heeft iedereen het goed."

Langs synagoge en moskee
De Love Walk start om 11.00 uur bij de Grote Kerk aan de Nieuwstraat. Iedereen is welkom om mee te lopen en/of vooraf de kerkdienst bij te wonen. De wandeling duurt een uur tot anderhalf uur en voert onder meer langs de synagoge en de moskee aan de Achtergracht. Vooraf aanmelden is niet nodig.