Marieke Vos-Hardonk bij de presentatie van haar boek.
Marieke Vos-Hardonk bij de presentatie van haar boek.

'Met mijn boek hoop ik andere militairsvrouwen te helpen'

WEESP - Met 'Kamelen op de lijn' heeft de in Weesp geboren en getogen Marieke Vos-Hardonk het boek geschreven dat ze zelf zo graag had willen lezen toen haar man Jeroen werd uitgezonden naar Afghanistan.

door Marieke van Veen

"Als je in verwachting bent en je wilt je goed voorbereiden op de komst van je kindje, dan kun je kiezen uit een duizelingwekkend aantal boeken. Maar als je man militair is en voor langere tijd van huis weggaat, dan is er bijna niets te vinden over wat je te wachten staat en hoe je daarmee om moet gaan."

Kop in het zand
Op dat probleem stuitte Vos-Hardonk, tegenwoordig woonachtig in Zaandam, toen haar man haar drie jaar geleden vanaf zijn werk belde om te zeggen dat hij opgeroepen werd voor een missie. "Natuurlijk weet je dat het kan gebeuren, maar ik heb jarenlang mijn kop in het zand gestoken. Ik was enorm van slag: onze vier kinderen waren nog klein, hoe moest ik dat in godsnaam in mijn eentje voor elkaar krijgen?"

Moeilijke dagen
Ze heeft het gered, maar zwaar was het wel. Met een groot gezin kom je al altijd handen tekort, laat staan als je er tijdelijk alleen voor staat. "Ook voor de kinderen is het moeilijk geweest: op de dagen die belangrijk zijn voor een kind - hun verjaardag, de feestdagen - was hun vader er niet bij. Ze hebben hem enorm gemist. En andersom heeft Jeroen ook een stuk van hun leven en ontwikkeling gemist."

Hulp voor het thuisfront
Vanuit Defensie was er wel begeleiding, maar Vos-Hardonk kon er weinig mee. "Dan belden ze 's avonds op om te vragen of ik me wel redde, net als ik ein-de-lijk alle kinderen op bed had en uitgeteld op de bank lag. Of ik kreeg vier kaartjes voor een dagje pretpark, terwijl we met z'n vijven waren..." Inmiddels heeft ze gehoord dat de Landmacht mede naar aanleiding van haar relaas gaat kijken of de hulp aan het thuisfront anders en/of beter kan.

'Je man verdient bakken met geld, dan moet je ook niet zeuren'

Black hole
'De missie van een militair thuisfront, voor, tijdens en na de uitzending', zo beschrijft Vos-Hardonk de inhoud van haar boek. De titel 'Kamelen op de lijn' verwijst naar het feit dat het soms erg lang duurde voordat ze contact kreeg met haar echtgenoot. "Vanuit veiligheidsoverwegingen gooide Defensie de verbindingen wel eens plat, een black hole noemen ze dat. Om het wat luchtiger te maken, maakten wij er een grapje van: 'Er zat zeker een kameel op de lijn?' Die hebben we erin gehouden."

Nare reacties
Vos-Hardonk schreef het boek vooral voor andere militairsvrouwen. Dat de landmacht het boek gebruikt om de hulp aan het thuisfront te verbeteren is een positief neveneffect. Een tweede positief neveneffect is de erkenning van niet-militairen, en dan met name hun vrouwen. "Ik kreeg af en toe zulke nare reacties, soms nog steeds trouwens. Zo van: als je trouwt met een militair dan weet je toch dat-ie opgeroepen kan worden. En dat Defensie ter compensatie bakken geld betaalt en dat ik dus niet moet zeuren. Echt, we hoeven geen medelijden, de rode loper hoeft niet uit... maar iets meer respect en erkenning zou fijn zijn, mijn man vecht namelijke wel voor een betere wereld! Ik merk dat mijn boek bijdraagt aan die erkenning en dat doet me erg goed."
Het ISBN-nummer van 'Kamelen op de lijn' is 978-90-79763-15-3.