Marcel van Dijk is de nieuwe rector van het Vechtstede College.
Marcel van Dijk is de nieuwe rector van het Vechtstede College. Foto: Marieke van Veen

De to-dolijst van de nieuwe rector

WEESP - De eerste schooldag was voor Marcel van Dijk uit Amsterdam misschien wel net zo spannend als voor al die brugpiepers die hij onder zijn hoede heeft. Hij is namelijk de nieuwe rector van het Vechtstede College. Deze nieuwe job voert hem terug naar zijn geboortestad.

door Marieke van Veen

Waarom wilde u deze baan?

"Ik was niet bewust op zoek. Ik zag de vacature en het begon te kriebelen. Ik woon in de Watergraafsmeer en ben samen met mijn dochters vaak op de hockeyclub te vinden. Daar spreek ik weleens kinderen die op het Vechtstede College (VSC) zitten en die zijn altijd opvallend enthousiast over hun school. Ik ben me gaan verdiepen en ontdekte al snel dat het VSC erg goed bij mij past."

Op welke vlakken doelt u dan?

"Belangrijk voor mij is dat het VSC een brede school is, van mavo tot vwo, die ook aandacht heeft voor andere zaken zoals cultuur. De school heeft bovendien een mooie grootte - ik heb op grotere scholen gewerkt. En de sollicitatie verliep prettig, het klikte meteen."

'We moeten meer uitdragen dat we ook trots zijn op onze mavo'

Uw loopbaan in een notendop?

"Ik ben al tijdens mijn studie Economische Geografie en Planologie het onderwijs in gegaan. Ik heb op verschillende scholen gewerkt. Eerst als leraar en daarna van afdelingsleider naar conrector tot rector. Het is voor het eerst in mijn loopbaan dat ik geen les meer geef. Als rector van het Damstede College ben ik gewoon voor de klas blijven staan. Misschien ga ik op het VSC ook weer lesgeven, maar ik heb nu eerst andere prioriteiten."

U doelt op de huisvesting?

"Dat is inderdaad dé opdracht van dit moment. Vanwege ruimtegebrek zijn er noodlokalen geplaatst - die zijn populair, want die hebben airco - en we gebruiken lokalen op het Casparus College. Ik heb begrepen dat er vorig jaar nog weleens gemopperd werd over deze constructie, maar ik heb het idee dat dit inmiddels is overgewaaid. Verder zijn we gestart met gesplitste pauzes, zodat de drukte in de aula's afneemt. Ook dat werkt. Maar hoe dan ook: de school is veel te klein."

Hoe nu verder?

"Er ligt een huisvestingsaanvraag die binnenkort wordt behandeld in de raadscommissie. Ik zal dan inspreken. Het plan moet architectonisch nog uitgewerkt worden, het gaat nu in eerste instantie om de financiën. We hopen dat de nieuwe vleugel in augustus 2018 klaar is. Dan kunnen we 1380 tot 1400 leerlingen kwijt. Meer moeten het er niet worden. Dit aantal is voldoende om drie goede afdelingen neer te zetten met voldoende keuzes voor kinderen die ook voor hun ouders aantrekkelijk zijn. Dat red je niet met 'slechts' 1000 leerlingen. Dat betekent dat we leerlingen uit Diemen zullen moeten blijven aannemen. Maar ik kan me wel voorstellen dat we een streep gaan trekken bij Amsterdam - Driemond uitgezonderd."

Jan Verhulst is sinds juni met pensioen. Wie werkt u dan in?

"Dat doe ik zelf. Door onbevooroordeeld te observeren, door te praten met de leerlingen, hun ouders en de docenten, door lessen bij te wonen en door klassen te volgen. Ik hou mijn ogen en oren open en ben overal in de school te vinden."

Wat zijn uw eerste indrukken?

"Dat het heel fijn is dat het VSC niet met een blauwdruk werkt. De docenten zijn enorm enthousiast en kunnen/mogen lesgeven vanuit hun eigen kracht. Pedagogiek is in mijn ogen de basis van het onderwijs, didactiek komt daarna. Als de vertrouwensband en de relatie met die leerling er is, dán ontstaat er leren. Wat de school wel goed in de gaten moet houden, is dat er gevarieerd les wordt gegeven. Dat je bijvoorbeeld niet alleen maar goede verhalenvertellers hebt."

Wat staat er nog meer op uw lijst?

"Kijken of we nog meer met ICT kunnen doen. ICT is dé manier om goed te differentiëren. Als kinderen extra ondersteuning nodig hebben dan kun je dat met behulp van ICT prima bieden en kinderen die heel goed zijn kun je met ICT juist extra uitdagen. Het gebruik van computers moet niet beperkt worden tot de vervanging van schoolboeken. Verder vind ik dat we meer mogen uitdragen dat we ook heel trots zijn op onze mavo. Daarom gaan we proberen dit jaar ook voor de mavo-afdeling het predicaat Excellent te krijgen."