Steven de Nie en Christian Pfeiffer proosten, proeven en bespreken.
Steven de Nie en Christian Pfeiffer proosten, proeven en bespreken. Foto: André Verheul

Historische verhalen voor bij de Weesper borrel

WEESP - Het Weesper stadhuis schijnt met accijnzen bij elkaar te zijn gezopen. En als je goed kijkt, hebben de Weesper burgemeesters op de oude schilderijen allemaal een rode neus. Wat heeft Weesp toch met jenever?

door André Verheul

Weesper Nico van Wijk stelde voor een lezing in de Van Houtenkerk ooit een verhaal samen met als centraal thema: 'Weesp is gebouwd op genotsmiddelen'. Daar zit meer dan een kern van waarheid in. De inwoners van de Vechtstad brouwden bier, stookten jenever, rolden sigaren, produceerden cacao en doken daarna in de farmacie.

De Weesper jeneverstokerijen bloeiden in de 17e eeuw. Jeneverstokers zaten in het stadsbestuur en etaleerden hun rijkdom en macht door aan het Grote Plein een nieuw, statig stadhuis te bouwen. "Je mag inderdaad zeggen dat het stadhuis bij elkaar is gezopen, want de financiering kwam uit de hoge accijnzen", zegt Van Wijk. De stokers annex burgemeesters lieten zich vereeuwigen op schilderijen, die nog steeds in dat stadhuis hangen. Van Wijk: "Men zegt: als je goed naar die schilderijen kijkt, is net is of ze een beetje een rode neus hebben... Nou ja, het is in elk geval een mooi verhaal."

Dit soort verhalen komt weer in de belangstelling door de introductie van de jenever van Anker Weesp, traditioneel gestookt op basis van een origineel Weesper jeneverrecept uit 1630. Met plezier nam burgemeester Bas Jan van Bochove vorige week woensdag de eerste fles Anker in ontvangst in molen De Vriendschap. Anker is in gang gezet door onze WeesperNieuws-collega Christian Pfeiffer en zijn vrouw Silvia, die in hun vrije tijd aan het knutselen zijn geslagen met het oude recept en een zak gemalen graan. Het resultaat is een pure dubbele moutwijn zonder toevoegingen en mengingen die - en nu praten we de kenners bij de presentatie na - mild over de tong rolt en een verfijnde smaak achterlaat.
In 1991 was er al een kortstondige jenever-revival met Weesper Kruik VOC Jenever, verwijzend naar het voorrecht van de Weesper jeneverstokers om in de 17e eeuw aan de VOC te mogen leveren. Steven de Nie was destijds een van de initiatiefnemers. Hij is lyrisch over zowel de smaak als de representatieve waarde van Anker Weesp. "De Weespermop is een icoon. Het is machtig dat we na Wispe Bier nu ook jenever van Anker Weesp hebben." De burgemeester sluit zich daar graag bij aan."Het is prachtig om als Weesp zo'n eigen product te hebben. Het lijkt mij een slecht idee om een fles op tafel te zetten tijdens vergaderingen, maar deze jenever als relatiegeschenk, dat is zeker een idee."