'De Kabouter' beleeft 24 september haar première.
'De Kabouter' beleeft 24 september haar première. Foto: Theater Terra

Theater Terra hoopt na 'De Kabouter' op een wonder

WEESP - De première van de nieuwste voorstelling van Theater Terra 'De Kabouter' op 24 september in de Meervaart in Amsterdam, krijgt een droevig randje: door het stopzetten van de kunstsubsidie kan de theatergroep hierna geen nieuwe voorstellingen meer maken en zal zich over de toekomst moeten beraden. De huur op het Domijn in Weesp is al opgezegd.

door Ruth van Kessel

Hoe leuk leek alles samen te vallen: de 40ste verjaardag van 'De Kabouter' van Rien Poortvliet, de productie van Theater Terra die haar creativiteit opnieuw overtreft, en het 40-jarig jubileum van Theater Terra. Hun producties worden de laatste twintig jaar op het Domijn gecreëerd. Oprichter Theo Terra: "In Weesp zit het creatieve brein van onze theatergroep. Prentenboekpersonages als Kikker, Kleine Ezel en nu de Kabouter werden hier tot leven gebracht en nu is onze toekomst onzeker. Ondanks de volle zalen. Het is ongelooflijk en heel verdrietig."

Wonder
In het verhaal van 'De Kabouter', naar de beroemde kabouter van Rien Poortvliet, speelt de tekenaar zelf de hoofdrol. Hij leeft met zijn kabouters, die hij zelf gecreëerd heeft. Maar bestaan ze ook echt? Elk kind gelooft in zijn of haar leven dat kabouters bestaan, want hoe leuk zou dat zijn? Terra: "Dat is ook het thema van de voorstelling: als je ergens in gelooft, blijft het bestaan, anders verdwijnt het. Hetzelfde geldt voor Theater Terra. Alleen als we zelf heel hard blijven geloven in een wonder kunnen we blijven bestaan. Ik doe mijn stinkende best."

'De Kabouter' speelt tot maart 2017. De speellijst staat op theaterterra.nl.