Landscroon is nu nog stil en vervallen. Is dit de plek voor een Weesper crematorium?
Landscroon is nu nog stil en vervallen. Is dit de plek voor een Weesper crematorium? Foto: Christian Pfeiffer

Is Landscroon dan dé plek voor een crematorium?

WEESP - De oude vervallen begraafplaats Landscroon aan de Korte Muiderweg lijkt de beste plek voor een klein crematorium in Weesp. Dat concludeert het college van B en W in een voorstel aan de gemeenteraad. Maar ook Carspelhof (Utrechtseweg) is nog in de race.

door Christian Pfeiffer

Volgende week dinsdag buigt de gemeenteraad zich weer eens over het plan om een crematorium te bouwen. Dat is zeker niet de eerste keer. Er wordt al sinds 2011 gesproken over het onderwerp. Eerder werd Carspelhof als ongeschikt aangemerkt omdat de buurt fel tegen is, de Utrechtseweg te smal is en de bouwmogelijkheden beperkt zijn omdat de grond daar beschermd is als Aardkundig monument.

In januari kwam uitvaartondernemer ABC-UZ met een nieuw plan om de oude, en gesloten, begraafplaats Landscroon aan de Korte Muiderweg te gebruiken. Een idee dat nu in grote mate op steun van het college van B en W kan rekenen, zo blijkt nu. Want, zo schrijft het college, Landscroon is beter bereikbaar, er is voldoende parkeergelegenheid, de begraafplaats moet toch opgeknapt worden en er is een link met de rijke historie van de begraafplaats. Het enige nadeel is, zo schrijft men verder, is dat het stille karakter van de begraafplaats wordt aangetast.

Plan
Terug naar het crematoriumplan. Er zijn in totaal drie commerciële partijen die wel brood zien in het idee om een crematorium in de Vechtstad te bouwen: eerdergenoemde ABC-UZ dus en uitvaartondernemers Myosotis en Yarden. Die laatste twee ondernemers willen nog steeds een crematorium bij Carspelhof en ABC-UZ bij Landscroon. En die zit ook weer om tafel met Yarden om te kijken of daar een samenwerking mogelijk is. De gemeenteraad moet deze maand daarom twee belangrijke keuzes gaan maken: wil Weesp echt een crematorium? En waar moet die dan komen, welke van de twee locaties is het geschiktst?

Raad
Als die keuze gemaakt is en Weesp gaat definitief voor de komst van een crematorium, zal vanuit de gemeente het gesprek opgestart moeten worden met de buurtbewoners, de geïnteresseerde partijen en andere belanghebbenden.

College stuurt duidelijk aan op de oude en gesloten begraafplaats

De raadscommissie Stadsontwikkeling en Beheer is dinsdag 20 september om 20.00 uur en live te volgen via onze website WeesperNieuws.nl.