De oplaadpaal aan de Oudegracht. De rechterkant staat vaak in storing.
De oplaadpaal aan de Oudegracht. De rechterkant staat vaak in storing. Foto: Ruth van Kessel

Dringen aan de elektrische laadpaal

WEESP – In deze tijd dat elektrisch rijden ook door steeds meer Weespers wordt omarmd, staat in het centrum aan de Oudegracht slechts één eenzame laadpaal. Deze paal telt twee oplaadpunten en daarmee is de capaciteit voor het steeds verder groeiende aantal rijders dat graag hun elektrische auto wil gebruiken zoals deze bedoeld is, veel te laag.

door Ruth van Kessel

Pling, pling doet mijn mobiele telefoon op zomaar een doordeweekse avond. Bericht na bericht verschijnt in de laadpaalWhatsAppgroep waar ik als hybriderijder lid van ben: Is er al iemand klaar met laden? Ben ik al aan de beurt? Degene die zich aangesproken voelt maakt het loopje naar de hoek van de Oudegracht en het Grote Plein. Nu maar hopen dat de laadpaal niet in storing stond, zoals helaas vaak voorkomt. Dan was deze moeite weer voor niets.

E-laden in het centrum
"Het rijden in een elektrische of hybride auto maakt je noodgedwongen sociaal", beaamt Irmelin Waalkens. Toen zij in 2012 milieubewust – ze heeft een bedrijf in zonnepanelen en wil graag een planeet voor haar kinderen achterlaten – een Opel Ampère aanschafte, kreeg ze er als aanbieding twee laadpalen bij. Maar waar laat je die als je midden in het centrum woont en niet over een eigen parkeerplek beschikt? Ze liet ze bij haar bedrijf op het bedrijventerrein plaatsen, waar ze door haar en haar werknemers intensief gebruikt worden. Ook passanten zijn welkom. Waalkens: "Maar hiermee los je het probleem van de binnenstadbewoner natuurlijk niet op. Want als je met een lege auto thuiskomt, wil je hem natuurlijk wel kunnen opladen. Ik weet van een bewoner van de Nieuwstraat dat hij de elektriciteitskabel met een haspel over de stoep naar zijn huis leidde en hem vastplakte met ducttape om struikelpartijen te voorkomen. Het laden duurt in een gewoon stopcontact tweemaal zo lang dan de gemiddelde drie uur in een laadpaal, dus echt ideaal was het niet."

Vanuit sociaal oogpunt sloot Waalkens zich al rap aan bij de bestaande WhatsAppgroep met laadpaalgebruikers: "Hoe fijn is het als je een ander kunt inseinen dat je staat te wachten. Een ander ding is dat wij vlak bij de paal wonen en vaak geconfronteerd worden met een auto-alarm als een of andere onverlaat de stekker eruit weet te trekken. Kun je tenminste de eigenaar waarschuwen." Dat veel elektrische rijders niet allemaal zo sociaal zijn is een doorn in haar oog: "Ik erger me groen en geel als iemand een heel weekend zijn auto laat staan. Maar wat kun je doen? Zeker als je helemaal elektrisch rijdt en dus met een lege accu staat, levert dat stress op."
Ook centrumbewoonster Nathalie Gouw – sinds drie maanden zakelijk rijder in een hybride – klaagt over de mogelijkheden om in Weesp haar auto op te laden. Op de tijdstippen dat zij na haar werk Weesp inrijdt zijn de laadpalen meestal bezet. En als haar hart een sprongetje maakt omdat er wel plek is, blijkt de paal in storing. Gouw: "Ik zou dan naar een openbare paal op het bedrijventerrein kunnen gaan, maar dat is voor mij als moeder van een jong gezin in spitstijd echt een brug te ver. Dus rijd ik de volgende dag weer op benzine naar Amsterdam, tot ergernis van mijn baas, die bewust voor duurzaam rijden heeft gekozen."

In vergelijking met andere gemeenten is de dichtheid van laadpalen in Weesp laag. Dat vindt ook de gemeente, die de klachten en wensen van elektrische rijders serieus neemt. In een volgende week in de raad te bespreken Nota Duurzaamheid neemt duurzame mobiliteit een grote plek in. Wethouder Tuning: "Als gemeente willen we elektrisch rijden faciliteren en stimuleren, maar wel passend binnen een algemeen duurzaamheidsbeleid. De nota is nu klaar en als de raad instemt kunnen we volgende maand al met verbeteringen aan de slag." Ook laadpaalbeheerder EV-Net heeft goede plannen met Weesp: "Deze laadpalen - uit 2011 - ondergaan eind september een upgrade. Dat moet het aantal storingen drastisch doen verminderen", aldus een woordvoerder. Meer over de Nota Duurzaamheid in het WeesperNieuws van 21 september.

'Gedwongen op benzine moeten rijden leidt tot frustratie'