De Mixed Hockey Club Weesp bouwde een duurzaam clubhuis. Daar moeten we een voorbeeld aan nemen, vindt de wethouder.
De Mixed Hockey Club Weesp bouwde een duurzaam clubhuis. Daar moeten we een voorbeeld aan nemen, vindt de wethouder.

'We moeten allemaal onze duurzaamheidsbril op'

WEESP - Weesp legt de lat hoog als het gaat om ambities op het vlak van duurzaamheid: in een eerste Nota Duurzaam Weesp gaat het college voor energieneutraal als uitgangspunt bij mobiliteit, bouwen, opwekking van energie, leefomgeving en afvalbeheer. Op 30 september wordt de raad gevraagd met die ambities in te stemmen.

door Ruth van Kessel

De Nota Duurzaam Weesp moet gezien worden als een paraplunota waar alle ideeën, initiatieven en besluiten in de gemeente getoetst worden op duurzaamheid. Verantwoordelijk wethouder Herman Tuning heeft de handschoen opgepakt: "In Weesp ontbrak het aan een overkoepelende visie op duurzaamheid. Welke ambitie willen we als gemeente hanteren? Afzonderlijke ideeën en initiatieven werden tot nu toe ad hoc bekeken. Daar willen we vanaf. Door ons duidelijk uit te spreken voor duurzaamheid en onze ambities op de afzonderlijke thema's te formuleren en door een nulmeting van de huidige situatie en activiteiten vooraf toetsen op het beoogde effect, hebben we met de nota een tool in handen die ons handvatten geeft in onze koers en besluitvorming."

Laadpalen en zonne-energie
Zegt de gemeenteraad eind september ja tegen de nota Duurzaam Weesp dan komt de wethouder meteen in actie. In een recent rapport over de wenselijkheid van e-laadpalen in Weesp worden voorstellen gedaan die meteen uitgewerkt kunnen worden. Tuning: "Maar dan wil ik het niet alleen over elektrisch rijden voor auto's hebben, maar over duurzame mobiliteit in brede zin, dus ook over elektrisch fietsen en varen." Bij een ja zal Weesp het provinciale Steunpunt Duurzaam vragen een nulmeting uit te voeren. Ook zal de al eerder succesvolle zonnepanelenactie worden herhaald en kunnen inwoners op een aantrekkelijke manier zonnepanelen aanschaffen. Tuning: "We moeten met z'n allen een duurzaamheidsbril gaan opzetten. Dus ook de gemeente zelf moet het goede voorbeeld geven. Daarom willen we nog in 2016 gaan voor zonne-energie op gemeentelijke gebouwen en gaan we gescheiden afval invoeren in het stadhuis en stadskantoor."

Faciliteren
Het is natuurlijk niet zo dat de gemeente ineens met zakken geld over de brug kan komen. De financiering van projecten wordt gezocht binnen bestaande budgetten, door gebruik te maken van subsidies – een onderzoek moet de diverse subsidiemogelijkheden inzichtelijk maken – en door het faciliteren van burgerinitiatieven. De zonnepanelen op het dak bij de Mixed Hockey Club Weesp noemt Tuning een goed voorbeeld: "De club heeft zelf het initiatief genomen en met een prijsvraag financiële middelen gevonden en wil nog verder gaan met hun energieneutrale ambitie. Als gemeente moeten wij dergelijke initiatieven omarmen en faciliteren zodat ze ook daadwerkelijk gerealiseerd kunnen worden. Dat hoeft niet altijd met geld, maar dat kan ook met de juiste ondersteuning." De wethouder beseft terdege dat er ook binnen het gemeentehuis een cultuurverandering moet plaatsvinden. "Natuurlijk zijn er veel hobbels te nemen, neem alleen maar het feit dat een rijksmonument als het stadhuis veel restricties kent. Maar ook dan moet je gaan zoeken naar oplossingen die wél kunnen en die de duurzaamheid van het gebouw vergroten. We moeten met elkaar de urgentie van dit beleid erkennen. De urgentie bepaalt de ambitie."