Hans Burggraaff is huisarts, vlaggendokter en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: dominee Marije Hage.
Hans Burggraaff is huisarts, vlaggendokter en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: dominee Marije Hage.

Onze banken

We hebben sinds 2002 met de Terrassennota veel meer mogelijkheden gekregen om op een terras te zitten in Weesp. Bezoekers en inwoners worden sindsdien verleid om iets te gebruiken op een van de vele aantrekkelijke terrassen in Weesp. Het is misschien onvoorstelbaar voor nieuwe inwoners van Weesp, maar vrijwel alle terrassen die er nu zijn, waren er voor 2002 nog niet. Het zitten in de openbare ruimte is goed voor Weesp. We zien elkaar zitten, zowel letterlijk als figuurlijk. Misschien is het na de Terrassennota nu tijd voor een Bankennota?

Veel Weespers zijn in de gelukkige omstandigheid dat zij oud worden in Weesp. Dat is een voorrecht. Ook bij een afnemende lichamelijke conditie willen inwoners door Weesp kunnen blijven wandelen. Dat is gezond voor lijf en leden! Natuurlijk moeten de - te talrijke - scheve stoeptegels, die aanleiding zijn voor valpartijen en doktersbezoek, aangepakt worden. Ook de weelderige, prachtige, kleurige bloemen opgehangen aan lantaarns hebben 's avonds zo hun schaduwkanten: de stoepranden en die scheve stoeptegels zijn daardoor minder of niet zichtbaar… Als die zaken zijn aangepakt, is er misschien ruimte voor de gedachte om op meer plekken een zitbank te plaatsen. Zijn er al niet voldoende banken? Nee, toch niet. Ongedwongen even kunnen zitten, op adem komen, uitrusten en een praatje kunnen maken. Het draagt bij aan een aantrekkelijker Weesp. In het centrum van Curaçao is er ongeveer elke 10 meter een zitbank. Dat is voor Weesp wat overdreven…, maar ze hebben daar wel erg mooie banken!

Nu regent het bijna nooit in Weesp en toch worden we weleens nat. Banken blijven na een regenbui vaak lang nat. Daar hebben ontwerpers vast een oplossing voor bedacht. Een bank die snel droogt na een bui of een bank met een modern ontworpen overkapping, passend in het Weesper plaatje, biedt wellicht uitkomst. Verder zijn helaas ook in Weesp hufters actief. Deze molesteren ons oorlogsmonument op de Ossenmarkt, het bankje ter herinnering aan het 100-jarig bestaan van de Oranje Vereniging Weesp en zo meer. Een belangrijk punt voor ons straatmeubilair: het moet lekker zitten, duurzaam én vandaalbestendig zijn, of in hedendaags Nederlands: het moet hufterproof zijn.