Linda Gillissen won als kind een schrijfwedstrijd. Nu wil ze andere kinderen ook die kans geven.
Linda Gillissen won als kind een schrijfwedstrijd. Nu wil ze andere kinderen ook die kans geven. Foto: Marieke van Veen

Een nieuwe Heel Weesp Schrijft, maar nu speciaal voor kinderen

WEESP - Zo'n 35 jaar geleden won Linda Gillissen een opstelwedstrijd. Als hoofdprijs mocht ze samen met haar klas een kinderpagina voor de krant maken. Waar dat opstel over ging weet ze niet meer, maar het plezier in het schrijven is altijd gebleven. Met een kids-editie van Heel Weesp Schrijft wil ze kinderen van nu diezelfde kans geven.

door Marieke van Veen

In april dit jaar werd Heel Weesp Schrijft voor het eerst gehouden, een initiatief van Marije Hage. Linda Gillissen, inmiddels 51 jaar, sleepte de eerste prijs in de wacht. Zelf was ze die dag vooral onder de indruk van Ticho Visser en Joshua de Groot, die samen een zelfgeschreven verhaal voordroegen over een niet-alledaags restaurant.

'We laten ons graag verrassen'
"Ik vond die jongens echt te gek en ook heel dapper tussen al die grote mensen. Ik heb toen meteen tegen Marije gezegd: Als je ooit een kids-editie overweegt: bel me dan!" Die kids-editie staat nu gepland voor zaterdag 8 oktober vanaf 16.00 uur in De Weesper Boekhandel. De wedstrijd is bedoeld voor kinderen van groep 7 en 8 van de basisschool. Ze kunnen zich aanmelden via marijehage@gmail.com. De tekst hoeft niet vooraf ingeleverd te worden: "De organisatie en de jury laten zich graag verrassen."

Maximaal drie minuten
Gillissen: "De deelnemers mogen zelf weten wat ze voordragen: een opstel van school, een verhaal, een stuk uit hun dagboek, een gedicht, noem maar op. De enige voorwaarde is dat het niet langer dan drie minuten mag duren, korter wel. En kun je wel schrijven maar vind je een voordracht eng? Vraag dan of een vriendinnetje of vriendje het wil voorlezen!"

De jury bestaat onder meer uit eerdergenoemde Ticho en Joshua en kinderboekenschrijver Gerard van Gemert. De winnaar van de kids-editie mag net als Linda destijds zijn of haar hele klas blij maken: Gerard van Gemert komt op school langs voor een uitgebreide meet & greet. Bovendien wordt de winnende tekst (deels) gepubliceerd in het WeesperNieuws.

Biba Buitelaar
Leuk dat de krant dit doet, vindt Gillissen. "Als je iets moois hebt geschreven, wil je dat toch graag met anderen delen. Zelf leg ik momenteel de laatste hand aan een spannend jeugdboek. Ik hoop dat ik een uitgever kan vinden. Er is al weleens wat van mij gepubliceerd als lesmateriaal voor in het basisonderwijs, maar een compleet boek is een grote droom." Ook overweegt de Weespse 'haar' Biba Buitelaar verder uit te werken, een figuurtje dat ze verzon om haar kinderen natuurkundige weetjes bij te brengen.

De kids-editie van Heel Weesp Schrijft valt toevallig samen met de Kinderboekenweek. Gillissen heeft een les-idee geschreven en dit op de Weesper basisscholen verspreid: "Ik werk zelf in het onderwijs en weet dus hoe druk de scholen het hebben, maar toch hoop ik dat ze het oppakken zodat er veel kinderen meedoen."