Vanaf 26 september kunnen we - als het goed is - lekker doorrijden.
Vanaf 26 september kunnen we - als het goed is - lekker doorrijden. Foto: Christian Pfeiffer

Rijkswaterstaat: 'Nog één week file en dan gaat alles open'

WEESP - Rijkswaterstaat verwacht dat de files op de A1 nog een week aanhouden. Vanaf volgende week maandag komt de wisselstrook weer volledig beschikbaar voor het wegverkeer.

Vanwege de bouw van het nieuwe viaduct van de A1 naar de A9 richting Schiphol is er extra bouwruimte nodig. Hierdoor is op de wisselbaan sinds vorige week maar één rijstrook beschikbaar. Richting Amsterdam is bovendien maar één uitgang open: naar de A10 bij knooppunt Diemen.

Hoewel er een bord bij de ingang van de wisselbaan staat dat verkeer voor de A9 niet de wisselbaan moet nemen, ziet Rijkswaterstaat dat veel weggebruikers twijfelen en op het laatste moment van rijstrook wisselen om de hoofdrijbaan op te gaan. Dit komt de doorstroming niet ten goede. Rijkswaterstaat plaatst daarom extra borden. Los daarvan moet men in de ochtendspits rekening houden met vertraging tot meer dan 30 minuten. Vanaf 26 september, als de nieuwe A1 richting Amsterdam in gebruik is en door het aquaduct gaat, zijn alle rijbanen en uitgangen weer beschikbaar.