Vertrekkend gemeentesecretaris Daan van der Spek: 'Weesp heeft hard werkende en loyale ambtenaren.'
Vertrekkend gemeentesecretaris Daan van der Spek: 'Weesp heeft hard werkende en loyale ambtenaren.' Foto: Christian Pfeiffer

'Mijn advies? Zoek een goede partner en fuseer als gemeente'

WEESP - Hij heeft een fantastische tijd in Weesp gehad, hij is voor zijn doen zelfs lang blijven plakken, maar morgen neemt de tijdelijke gemeentesecretaris Daan van der Spek (62) afscheid. Hij laat de ambtenaren met een goed gevoel achter.

door Christian Pfeiffer

"Weesp heeft hard werkende en vooral loyale ambtenaren", zo zegt Van der Spek meteen. In zijn functie als gemeentesecretaris is hij de algemeen directeur. Hij is de schakel tussen het ambtenarenapparaat en het college van burgemeester en wethouders, dat meer politiekgestuurd is. Onderhandelen dus.

Van der Spek is al vanaf het begin van deze eeuw een zelfstandige. Hij vliegt van gemeente naar gemeente en van Rijk naar provincie om reorganisaties te leiden of te ondersteunen. Zo ook in Weesp. "Bij mijn sollicitatiegesprek in 2014 hoorde ik dat er veel mis was binnen de ambtelijke organisatie, zo was uit een rapport een jaar eerder gebleken. Maar eerlijk? Het viel me allemaal reuze mee. "

"Wel zie je dat de fusiediscussie die al sinds 2005 speelt, de ambtenaren heeft geraakt. De gemeente Weesp kon weinig doorgroeimogelijkheden bieden en er werden heel lang geen investeringen gedaan. Nieuwe mensen waren daardoor moeilijk aan te trekken. Pas in 2012, toen duidelijk werd dat Weesp niet meer op korte termijn ging fuseren, is de boel weer opgestart. En dat geconstateerd hebbende: we doen het nu best wel heel goed." Onbesproken bleef de komst van Van der Spek niet in 2014. Hij verdiende namelijk meer dan de balkenendenorm en dat liet hier en daar wel wat stof opwaaien. "Ik heb de afgelopen jaren daarom mijn salaris afgebouwd. Ik zal echt niet klagen over mijn salaris, maar men moet zich wel realiseren dat het lot van een interim-secretaris is dat ik elk moment ontslagen kan worden, plus dat ik geen vakantiedagen opbouw of andere zekerheden heb. Ik blijf een zelfstandige."

Binnen de muren van het stadhuis is er door Van der Spek de afgelopen 2,5 jaar veel werk verzet, maar er is nog genoeg te doen voor zijn opvolger, Menno de Haan. "Uit de stadsgesprekken die wij gehouden hebben blijkt dat Weespers vinden dat de gemeente slecht communiceert. Het grappige is: uit een recent onderzoek in onze eigen organisatie blijkt dat ook onze eigen medewerkers vinden dat er intern slecht gecommuniceerd wordt. Dat zegt wat. Er is een cultuurverandering nodig. Dat kost tijd en moeite." Uit de onderzoeken bleek ook dat het ambtelijk apparaat klein en kwetsbaar is. Onderschrijft Van der Spek die mening? "Ja. We hebben 130 fte en dat is gewoon klein in gemeenteland. Als er iemand ziek is ligt een dossier lang plat. We zijn ook overbevraagd. Ik ben vaak bezig om het ene tekort op te vullen met het andere. Er moet eigenlijk structureel geïnvesteerd worden."

'De ambtelijke organisatie is klein en kwetsbaar'

Voor Daan van der Spek is het tijd om verder te trekken. De gemeente Weesp zit in relatief rustiger vaarwater en de politiek gaat zich de komende jaren bezinnen over de toekomst van de stad. "Mijn advies? De gemeenteraad moet een goede en onderbouwde keuze maken voor de toekomst. Vervolgens moet de toekomstige partner ook natuurlijk nog met Weesp willen. En dan is het zaak om je niet van die keuze te laten afbrengen. Doe het snel en vakkundig. Ik zou daarmee niet wachten tot 2023 zoals de provincie Noord-Holland wil, want dan kun je weer gaan twijfelen. Persoonlijk zou ik kiezen voor een gemeentelijke herindeling. Uit mijn ervaring weet ik dat ambtelijke fusies uiteindelijk uitlopen op ruzie of leiden tot bestuurlijke fusie."