Na drie keer winnen mag Twan Kok de wisselbeker houden.
Na drie keer winnen mag Twan Kok de wisselbeker houden.

Twan laat jong en oud alle hoeken van de baan zien

WEESP - Twan Kok (15) is de beste tennisser van de Weesper Tennis Club. Opnieuw. Hij geeft niet alleen zijn leeftijdgenoten het nakijken, ook de senioren laat hij alle hoeken van het tennisveld zien. Vier keer per week staat hij op de baan. Dat is soms lastig te combineren met huiswerk en chillen met vrienden.

door Marieke van Veen

Clubkampioen bij de junioren werd hij in 2014, 2015 en 2016. Die wisselbeker mag hij nu voorgoed houden. Clubkampioen bij de senioren werd hij in 2015 voor de eerste keer en afgelopen maand pakte hij die titel opnieuw.

Hard beuken
"Ik had heus wel tegenstand", relativeert de jonge Weesper zijn glansrijke overwinning op Radio Weesp. "Mijn oudere tegenstanders hadden vaak meer kracht, het was soms echt hard beuken. Dat ik win, komt misschien omdat ik sneller loop en de ballen sneller pak. En hopelijk heeft het ook met mijn techniek te maken."

Meelopen voor een biertje
Zijn volwassen tegenstanders staan hem soms wel raar aan te kijken. Moeten ze tegen dat jonge broekie? Ook na de partij levert het weleens aparte situaties op. "Als ik mijn opponent na een mooie partij vraag of hij iets wil drinken, dan is het antwoord soms: doe maar een biertje. Tja, dan moet-ie even meelopen naar de bar, want ik krijg dat biertje met mijn 15 jaar niet mee."

Ambities
De finale bij de jeugd speelde Twan dit jaar tegen zijn jongere broer Ties. Dit was meteen zijn laatste clubwedstrijd bij de WTC-jeugd, wat Ties en andere jonge tennissers perspectief biedt voor volgend seizoen. Twan gaat ondertussen proberen een nog betere senior te worden: "Wimbledon? Ja, dat zou mooi zijn, maar dat is toch de droom van iedere fanatieke tennisser. Ik ga gewoon proberen zover mogelijk te komen. Ik hoop volgend jaar op het NK te staan."

'Na afloop vraag ik: wil je een biertje? Moet je wel even meelopen'

Mentaal spelletje
De 15-jarige Weesper traint drie keer per week en speelt in het weekend dan ook nog vaak een wedstrijd. "Dat is best veel ja, maar ik vind het leuk. Soms kan ik dan niet met vrienden mee chillen en ik moet het heel goed plannen met leren en huiswerk, maar dat heb ik er wel voor over. Ik vind tennis gewoon de mooiste sport die er is, vooral vanwege het mentale spelletje."
Sportieve vader
De liefde voor de tennissport heeft Twan van zijn sportieve vader Arjan Kok. Maar die verslaat hij vandaag de dag ook met gemak, net als zijn oud-trainer Maarten van Galen Last. Maar dat maakt de mannen niet uit, die zijn vooral apetrots op Twan.