Voor Karin Wesselman haar winkel opende, was ze couturier bij Frank Govers.
Voor Karin Wesselman haar winkel opende, was ze couturier bij Frank Govers. Foto: Christian Pfeiffer

'Wij zijn eerlijk in onze adviezen, dat wordt gewaardeerd'

WEESP - Dat er dit weekend een feestje te vieren was bij Karin Wesselman Mode zal niemand zijn ontgaan: op de stoep aan de Nieuwstad trokken kleurrijke modeshows vrolijke aandacht en voor wie wilde stond er een drankje en een hapje klaar. Een spontane manier om stil te staan bij het feit dat de winkel vorige maand dertig jaar bestond. Karin Wesselman geniet nog zichtbaar na: "Wat was dit ontzettend leuk!"

door Ruth van Kessel

Natuurlijk was het ook spannend. Wat wil je als je maar liefst zes modeshows in twee dagen op straat organiseert. Zou er voldoende belangstelling zijn? Als iedereen welkom is, voor hoeveel drankjes en hapjes zorg je dan? Karin Wesselman: "Het past bij mij om zo'n project gewoon maar aan te gaan. En wat hadden we geluk met het weer! Fietsers stapten spontaan af en iedereen was vrolijk."

Overstelpt met complimenten?
"Mensen zeiden inderdaad aardige dingen. Als grootste compliment heb ik ervaren dat mensen ons ook nog na dertig jaar enerverend en vernieuwend vinden. Dan lukt het ons blijkbaar nog steeds goed om een goede balans aan modemerken aan te bieden zodat klanten die ons al dertig jaar trouw zijn zich nog steeds thuis voelen, maar dat ook jonge vrouwen bij ons aan hun trekken komen. Daar doen we dan ook erg ons best voor."

'We' zijn jij en je medewerkers Karin Bieze en Sandra Rijnbeek?
"Al jaren zijn we een hecht team. We delen het servicegerichte naar de klant: moet een kledingstuk aangepast worden? Staat iets wel of niet? We zijn altijd eerlijk in ons advies en denken mee over een alternatief. Waarom niet eens een andere kleur of andere stijl? Als mensen dan blij met hun aankoop naar buiten gaan, genieten wij ook. Nog steeds, ook na dertig jaar."

Wat is het meest veranderd?
"Door internet zijn klanten goed geïnformeerd en weten ze precies wat ze willen hebben. Ze zijn doelgericht, en hebben wij een kledingitem niet dan proberen ze er online aan te komen. Toen ik dertig jaar geleden met de winkel begon kwamen mensen meer snuffelen in het winkelaanbod. Was hun maat er niet bij, dan probeerden ze wat anders. Wij spelen in op de behoefte aan informatie door een uitgebreide website te hebben. Dat werkt. Daarbij ben ik ervan overtuigd dat stenen winkels niet zullen verdwijnen: mensen willen toch advies, voelen en passen."

Dertig jaar ervaring.
"En meer, want voordat ik met de winkel begon werkte ik als couturier bij Frank Govers. Daar was het creativiteit ten top en werd ik als jongste medewerker overal bij betrokken: kleding maken, modeshows organiseren, maar ook etaleren. Van deze stevige basis pluk ik nog steeds de vruchten. Het zelfstandig ondernemen was een diepe wens toen, Weesp een voor de hand liggende keuze met toen nog weinig modezaken en tot op de dag van vandaag ben ik blij met die stap. Alles zelf samenstellen, creëren en tentoonstellen geeft mij enorm veel voldoening."