Iedereen mag meedoen aan de cursus, ook patiënten van andere huisartsen. Opgeven kan via 0294-412633.
Iedereen mag meedoen aan de cursus, ook patiënten van andere huisartsen. Opgeven kan via 0294-412633.

'Bij hem dacht ik: als hij kan stoppen, kan iedereen het'

WEESP - Zaterdag begint 'Stoptober', de landelijke campagne die rokers uitdaagt gedurende de maand oktober niet te roken. De praktijk van huisarts Burggraaff haakt aan met een cursus. Praktijkondersteuner Gera van de Kraats en haar collega Maarten van Dijk staan de stoppers met raad en daad terzijde.

door Marieke van Veen

Wanneer roken ze hun laatste sigaret?
"Dat bepalen we samen, maar vanwege Stoptober kan ik me voorstellen dat we woensdag 5 oktober tot stopdatum uitroepen. De laatste sigaret roken de deelnemers thuis, niet hier."

Heb je al veel aanmeldingen?
"Een stuk of zeven. Als er mensen zijn die willen aansluiten, dan zijn ze welkom. De eerste bijeenkomst is aanstaande donderdag. We beginnen met algemene informatie over de werkwijze en de kosten."

Is stoppen met roken duur?
"Roken, dát is pas duur. De cursus wordt vergoed vanuit de basisverzekering. De medicijnen niet en die zijn best prijzig, maar ze zitten vaak wel in aanvullende pakketten. Zelf vragen we tien euro 'statiegeld' tegen voortijdig afhaken. Die krijgen de deelnemers terug als ze de cursus afmaken."

Krijgen alle deelnemers medicijnen?
"Niet per se, maar mensen die meer dan 15 sigaretten per dag roken raden we dat wel sterk aan. Anders is het echt heel zwaar. Maar uiteindelijk bepaalt iemand dat natuurlijk voor zichzelf."

'Soms zie ik iemand snel een peuk wegmoffelen als-ie me ziet'

Hoe groot is de kans van slagen?
"Groot. Dit is niet onze eerste groepscursus. We geven ook individuele begeleiding, maar onze ervaring is dat de kracht van een groep heel sterk is. Als ik iemand moed inspreek, zeggen ze: jij hebt makkelijk praten, jij rookt niet. Tips en ervaringen van mensen uit hetzelfde schuitje hebben meer effect."

Iedereen kan stoppen met roken?
"Een patiënt kampte met een alcohol- en tabaksverslaving. Van beide wilde hij af. Ik ging hem helpen bij het stoppen met roken. Trillend en zwetend stond hij op de afgesproken dag voor me. Ik had er een hard hoofd in. Maar mooi dat het hem lukte. En als hij kan stoppen, kan iedereen het!"

En als het toch niet lukt?
"Dan probeer je het nog een keer. De kans van slagen is groter als je er echt klaar voor bent. Sommige mensen hebben daar meerdere cursussen voor nodig, maar dat geeft niet. Kom gerust terug. Er zijn mensen die hun sigaret wegmoffelen als ik ze op straat tegenkom. Ik snap dat wel, maar het is niet nodig. Stoppen met roken doe je voor jezelf, niet voor mij."