PvdA-wethouder Peter Eijking kijkt met gemengde gevoelens terug op een drukke politieke week.
PvdA-wethouder Peter Eijking kijkt met gemengde gevoelens terug op een drukke politieke week. Foto: Christian Pfeiffer

Wethouder voelt zich gepiepeld
na discussie over crematorium

WEESP - Drie lastige dossiers passeerden afgelopen week de revue in de raadscommissie: de Laurentiuskerk, de uitbreiding van het Vechtstede College en een eventueel crematorium. Verantwoordelijk wethouder in alle drie de gevallen is - toevalligerwijs - Peter Eijking. Hij kijkt met gemengde gevoelens terug.

door André Verheul

De raadscommissie was enthousiast over het plan voor de Laurentiuskerk (zie pagina 5). Eijking was niet verrast. "Het is een prachtig plan", aldus de wethouder over het aangepaste voorstel van ontwikkelaar Cees van Vliet om de kerk toch in zijn geheel te behouden als er in de kerktuin drie stadsboerderijen gebouwd kunnen worden. De wens van de Stichting Kerk en Stadspark Weesp van Kees Sietsma om van de tuin een openbaar stadspark te maken, vindt Eijking te ver gaan: "Ik vind persoonlijk dat daarmee wordt overvraagd."

Boos
Sietsma vroeg ook of de stadsboerderijen niet wat dichter bij de kerk kunnen komen. De commissie adviseerde de wethouder een gesprek met Sietsma en Van Vliet te arrangeren. Eijking: "Dat gesprek gaat er komen. Daarmee sluit ik de week prettig af, want eerder had ik minder prettige ervaringen met de raadscommissie." De PvdA-wethouder refereert aan de discussie over het crematorium. De gemeenteraad wil een onderzoek naar de mogelijkheden van een crematorium in Weesp. Nu er een voorstel ligt van uitvaartondernemers om zo'n crematorium te beginnen, kwam het college met het voorstel aan de raad om een keuze te maken in welke richting er nader onderzoek moet plaatsvinden. Het gaat dan vooral om de locatie: Carspelhof (Utrechtseweg) of Landscroon (Korte Muiderweg). De commissie stuurde de wethouder terug met de opmerking dat ze te weinig informatie heeft om een keuze te maken.

Eijking: "Daar ben ik heel boos over, laat ik dat maar eerlijk zeggen. Dit had ik niet verwacht. De raad heeft zelf gevraagd om een keuze te maken, maar de raadscommissie zegt nu: we willen niet kiezen. Terwijl de raadsleden er op andere momenten scherp op zijn dat ze in een vroegtijdig stadium betrokken worden om de kaders te bepalen. Nu lijkt het erop dat ze van mij meer kaders willen." Maar het college wil niet alle eventuele locaties en plannen tot in den treure onderzoeken, zo legt de wethouder uit. Men vroeg slechts een voorkeursrichting aan te geven. "Zodat we efficiënt kunnen omgaan met onze ambtelijke capaciteit. De commissie denkt ten onrechte dat ze meteen ergens aan vast zit."
Dus? Komt er nu wel of niet een crematorium in Weesp? Eijking: "Ik weet het eerlijk niet, dat hangt ervan af hoe we hiermee verder kunnen."

Vechtstede
Wat er wel komt, is uitbreiding van het Vechtstede College. Het voorstel voor een flinke uitbouw van het schoolgebouw aan de Amstellandlaan is positief ontvangen. Bovendien heeft de gemeente een verplichting te voorzien in de behoefte van de school. Dat wordt nu wel beperkt door een afspraak die de gemeente en het schoolbestuur hebben gemaakt over de maximale capaciteit van de school (1350 à 1400 leerlingen). De consequentie is dat er een moment kan ontstaan dat leerlingen van buiten Weesp afhankelijk worden van inloten. "Weespers houden inschrijvingsrecht, maar naarmate het aantal Weespers toeneemt, is er voor kinderen uit omliggende gemeenten minder plaats."

'De raad stelt de kaders, het lijkt erop alsof ik het nu moet doen'