Mohammed Badran aan het woord tijdens de VN-top over vluchtelingen.
Mohammed Badran aan het woord tijdens de VN-top over vluchtelingen.

'Laat ons studeren en actief zijn'

WEESP – Verbluft liet hij de wereldleiders achter, zijn speech was totaal niet wat ze hadden verwacht van een jonge vluchteling: hier stond geen slachtoffer, maar een krachtige jongeman die de wereldleiders een spiegel voor hield. Weesper Mohammed Badran, 22 jaar, sinds 2013 in Nederland na een vlucht uit Syrië, sprak namens een grote groep jonge vluchtelingen op de VN-top in New York.

door Ruth van Kessel

Mohammed Badran maakte op 20 september indruk op de Obama-top over vluchtelingen. De laatste dagen in New York gaf hij veel interviews over wat hij als representant van jonge vluchtelingen de wereldleiders duidelijk wilde maken: 'Zet vluchtelingen niet in de wacht, laat ze actief projecten leiden en geef jonge vluchtelingen toegang tot hoger onderwijs, zodat wij kunnen terugkeren en in de toekomst onze huizen weer kunnen opbouwen.' Het WeesperNieuws blikt met Badran terug.

'Wish me luck' zei je voordat je in het vliegtuig naar New York stapte.
"Als één van de initiatiefnemers van Stichting Syrische Vrijwilligers Nederland (Syvnl) heb ik een aanvraag gedaan om op de top te mogen spreken. Dat het is gelukt is heel bijzonder. Vervolgens heb ik via Facebook gevraagd aan jonge vluchtelingen wat zij wilden dat onze boodschap was aan de wereld en eigenlijk was dat bovenal: Laat ons onze opleiding afmaken zodat wij met kennis en vaardigheden ons land weer kunnen opbouwen. Ik heb het idee dat die boodschap wel is overgekomen. Ik heb veel positieve reacties gehad."

Je houding maakte ook indruk?
"Ik denk dat ze verwacht hadden een slachtoffer van de oorlog te zien, iemand die nederig dankbaar is dat hij is opgevangen. Dankbaar zijn we ook, maar we zijn meer dan een slachtoffer. Ik wilde laten zien dat wij als jonge vluchtelingen krachtige mensen zijn met idealen voor de toekomst. Dat wij niet alleen maar vragen om hulp, maar juist hulp kunnen bieden in de mondiale crisis die aan de gang is. Maar dan is het wel noodzakelijk dat we ons kunnen ontwikkelen en actief mogen deelnemen aan de maatschappij en niet als vluchteling in de wacht worden gezet."

Want dat was je eigen ervaring?
"Als je na een moeilijke vlucht uiteindelijk ergens neerstrijkt begint het lange wachten. Wachten op je status, wachten op een nieuw leven. Dat duurt heel lang, vooral als je als energiek jong mens staat te popelen om actie te ondernemen. Met mij gaat het nu goed, ik studeer culturele antropologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en het netwerk binnen Stichting Syvnl blijft maar groeien."

'Met goed onderwijs kunnen wij straks onze huizen weer opbouwen'

Wat doet stichting Syvnl?
"Syvnl stimuleert dat vluchtelingen vrijwilligerswerk kunnen doen en sociale projecten kunnen opzetten. Inmiddels hebben we een database van 600 mensen, zitten we naast Amsterdam nu ook in Utrecht en zijn we bezig om hetzelfde initiatief ook in Duitsland en Zweden vorm te geven. Het actief bezig zijn is belangrijk voor mensen om zich mens te blijven voelen. We leren van elkaar."

Je waarschuwde op de top ook voor het gevaar van het ontstaan van een parallelle maatschappij?
"Als mensen door het lange wachten kansen worden ontzegd kunnen ze gefrustreerd raken. Als die frustraties gevoed blijven worden is het wachten op problemen in die groep. Iedereen floreert bij een actief burgerschap."

Vind je de top succesvol geweest?
"Het is een eerste stap. Maar de afspraken die gemaakt zijn zijn vaag en gaan niet snel genoeg. Iedere dag sterven er mensen door de oorlog. Dat heb ik ook op de top gezegd: Als wereldleiders niet slagen een oplossing te vinden in de vluchtelingencrisis en de Syrische crisis, dan is deze top niet anders als al die andere conferenties waar niets is uitgekomen."

Hoe voel je je?
"Bovenal voel ik schaamte over wat er gebeurt in de wereld. Maar daarnaast wil ik me niet door alles naar beneden laten trekken. Ik voel me sterk en ga voor een betere toekomst." Meer weten over het werk van Syvnl? Zie www.syvnl.nl.