Cees van Vliet, in het midden op de achterste rij, volgt het raadsdebat over de Laurentiuskerk.
Cees van Vliet, in het midden op de achterste rij, volgt het raadsdebat over de Laurentiuskerk. Foto: Christian Pfeiffer

'Nu moet ik het waarmaken
en daar ben ik erg blij mee'

WEESP - "Echt heel blij", reageert Cees van Vliet daags na het besluit van de gemeenteraad. De Weesper ontwikkelaar kan aan de slag met zijn ambitieuze herinrichting van de Laurentiuskerk.

door André Verheul

En zo is de sfeer heel anders dan anderhalf jaar geleden, toen dezelfde gemeenteraad akkoord ging met kaders die een veel ingrijpender plan mogelijk maakten: gedeeltelijke sloop van het verlaten kerkgebouw. Dat oorspronkelijke plan bleef omstreden, het huidige plan is dat niet of nauwelijks. Die winst werd geboekt doordat Van Vliet zijn bouwplan aanpaste. De fundering van de kerk bleek zo slecht te zijn, dat er ook bij gedeeltelijk behoud een nieuwe fundering en een nieuwe betonvloer nodig zouden zijn. "In dat geval behoud ik uiteraard liever de gehele kerk", zo verklaart Van Vliet de koerswijziging die logischerwijs goed werd ontvangen. Zoals al eerder bekend werd gemaakt, wil Van Vliet de kerk nu zodanig verbouwen dat er onder andere een yogacentrum, een torenhoge hotelkamer, woon- en werkruimten en de proefbrouwerij van Wispe in komen.

Van Vliet: "We kunnen nu aan de slag. Lang ging het over wat ik allemaal graag zou willen, nu de raad akkoord is mag ik dat eindelijk laten zien. Ik moet het waarmaken en daar heb ik veel zin in. Het is nu: geen woorden, maar daden." Dat de beslissing van de gemeenteraad unaniem was, maakt Van Vliet misschien nog wel het meest gelukkig. "Voor zo'n beeldbepalende en gevoelige plek vind ik het erg belangrijk dat alle raadspartijen erachter staan. De raadsleden zijn kritisch door het project heengelopen en ze zijn ervan overtuigd dat dit een heel mooi plan voor Weesp is. Ja, daar ben ik echt heel blij mee."

Tot op het laatst is er nog bijgeschaafd. Zo zijn de stadsboerderijen in de kerktuin (nodig voor de financiering van de herinrichting van de kerk) toch wat dichter bij de kerk gesitueerd. "Hoe dichter bij de hoge kerk, hoe minder lichtinval, dus dat maakt het lastig. Architect Janton Stork heeft zijn uiterste best gedaan om toch nog te komen tot een handreiking. Daar ben ik in meegegaan", zo blikt Van Vliet op de aanpassing van afgelopen week terug. De bewuste stadsboerderij komt daardoor wat verder weg van de tuin van Kees Sietsma, die het hele proces uitermate kritisch heeft gevolgd. Een openbaar stadspark, waar Sietsma voor pleitte en 2.683 handtekeningen voor ophaalde, komt er niet. Van Vliet: "Én de kerk behouden én een park is een utopie. We moeten ook wel ergens aan de financiering blijven denken."

Starten
Nu de raad de stedenbouwkundige kaders heeft vastgesteld, kan en moet Van Vliet de handen uit de mouwen steken. "Ik wil zo snel mogelijk de bouwvergunning aanvragen en starten met het herstel van de fundering en het casco. Het liefste begin ik nog dit jaar. Omdat dat werk binnen gebeurt, kunnen we in de winter doorwerken."