De wethouder gaat voor een leuke zonnepanelendeal.
De wethouder gaat voor een leuke zonnepanelendeal. Foto: Brian Elings

Allemaal een zonnepaneel - en het stadhuis in ledlicht

WEESP - Een idee van wethouder Herman Tuning: inwoners van Weesp kunnen volgend jaar gebruikmaken van een aantrekkelijke korting op zonnepanelen.

De GroenLinks-wethouder van Milieu is in gesprek met het Weesper bedrijf Solarclarity over een collectieve inkoop voor Weespers die zonnepanelen op hun woning willen installeren. Door het bieden van voordeel, hoopt Tuning meer Weespers te bewegen de stap naar duurzame energie te zetten, zo zegt hij op Radio Weesp. De gemeenteraad ging donderdag akkoord met de Nota Duurzaamheid, waarin de gemeente haar ambities op dit gebied formuleert. Zo vindt de gemeente dat ze het goede voorbeeld moet geven. "Hoe lastig het ook is bij een gemeentelijke monument, maar we willen ook het stadhuis verduurzamen." Verder trok de raad meteen 45.000 euro extra uit om zonnepalen op gemeentelijke gebouwen te zetten.

Schijnwerpers
Over het goede voorbeeld gesproken: het stadhuis staat elke avond vol in de schijnwerpers, net als de toren van de Grote Kerk en de bruggen. Prachtig, maar energieverslindend. "Alle openbare verlichting voorzien van ledlampen. Dat gebeurt stapsgewijs. Daar moeten we we inderdaad ook deze schijnwerpers in meenemen", reageert Tuning. "Maar we zullen ook kijken of ze korter kunnen branden."

De Nota Duurzaamheid moet op korte termijn leiden tot nog meer concrete maatregelen. Het moet inwoners, verenigingen en bedrijven aanzetten om ook aan verduurzaming te doen. Bij de behandeling gingen de gedachten uit naar het onlangs overleden GroenLinks-raadslid Max van Dorth, van wie deze nota een stokpaardje was.