Het (para)medische team van het nieuwe gezondheidscentrum Weespersluis.
Het (para)medische team van het nieuwe gezondheidscentrum Weespersluis.

Start (para)medische voorziening in Weespersluis

WEESP - In de aanloop naar een gezondheidscentrum in de nog te bouwen nieuwbouwwijk Weespersluis in de Bloemendalerpolder slaan Apotheek Veldsema en huisartsenpraktijk Schuurman & Franke alvast de handen ineen: eind oktober starten zij met een huisartsspreekuur en medicijnuitgiftepost in een tijdelijk gezondheidscentrum aan het Lijsbet Eelantsplein in Leeuwenveld 1.

door Ruth van Kessel

Het was apotheker Joost Pesser die al een poos een oogje had op een prachtige hoekpandje in Leeuwenveld 1: ideaal om met meerdere disciplines bij elkaar te gaan zitten op een zeer bereikbare locatie voor mensen uit Leeuwenveld en straks de Weespersluis in aanbouw. Prima om de eerste jaren te overbruggen en gezondheidszorg op korte afstand aan te kunnen bieden aan nieuwe inwoners van de Bloemendalerpolder. Een veelgehoorde wens van inwoners in spe, zo staat te lezen op het woonwensenlijstje van Weespersluis. Na geduldig wachten tot het pand vrijkwam, nam Pessers contact op met de Huisartsengroep Weesp, waarvan huisarts Fleurique Franke voorzitter is. Het plan werd omarmd en omgezet in daden: vanaf 24 oktober is gezondheidscentrum Weespersluis een feit met dependances van Apotheek Veldsema, huisartsenpraktijk Schuurman & Franke, fysiotherapie van OREC (Orthopedisch Revalidatie en Expertise Centrum) uit Hilversum en huid- en oedeemtherapie van Paramedische Praktijk Bussum.

De huisartsen beginnen met een bescheiden spreekuur 's ochtends van 8.00 tot 9.00 uur en 's middags van 17.00-18.00 uur, meegroeiend met het aantal patiënten dat van de nieuwe locatie gebruik wil maken. Apotheek Veldsema volgt de huisartsen in deze tijden, met aanvankelijk alleen een uitgiftepost; patiënten kunnen kiezen waar ze hun medicijnen willen ophalen. Pessers droomt al van een uitgiftemachine voor medicijnen, waarbij mensen hun bestelling uit een apparaat aan de muur kunnen trekken. De fysiotherapeuten van OREC, die nauw samenwerken met orthopedische specialisten, willen vanuit het gezondheidscentrum hun Weesper patiënten pre- en postoperatief begeleiden en richten daartoe een specialistische oefenruimte in. Daarnaast zijn ze gespecialiseerd in nek- en rugklachten en sportgerelateerde problematiek. Jorik van Toorenburg van OREC: "Wij begeleiden een brede groep patiënten op basis van wetenschappelijk onderzoek en we zijn blij dat we nu ook in Weesp onze expertise kunnen aanbieden." Angela Koenders van Paramedische Praktijk Bussum biedt op deze nieuwe locatie huid- en oedeemtherapie aan.