Dankzij de inzet van de leden en ondanks het ontbreken van goed onderhoudsmaterieel ligt het golfterrein er onderhouden bij.
Dankzij de inzet van de leden en ondanks het ontbreken van goed onderhoudsmaterieel ligt het golfterrein er onderhouden bij. Foto: Ruth van Kessel

Even geen glamour op de baan, maar flink aanpoten

WEESP - Dat Golfcentrum Weesp plotseling haar deuren sloot en dat leden van Golfvereniging Weesp het heft in eigen handen namen, is alweer bijna twee maanden geleden. Achter de schermen wordt er hard gewerkt aan een oplossing voor de patstelling waar aandeelhouders en de vereniging voor lijken te staan, maar intussen is het onderhoud van de baan voor een groep seniore leden een dagelijkse job geworden.

door Ruth van Kessel

Hup. En weer gaat er een kruiwagen vol riet en slootafval op de grote hoop achter op het terrein van de golfbaan. Met een kleine kantknipper en een simpel harkje – het grote materieel voor onderhoud van de golfbaan staat te verstoffen achter slot en grendel – halen leden het overtollige riet weg langs de vele sloten op en langs de baan.

De wuivende stengels benemen het zicht, wat het golfen tot een hachelijk avontuur kan maken: je weet immers niet wie er in je slagveld loopt.
En zo is een aantal gepensioneerde mannen dagelijks druk met het noodzakelijke onderhoud, aangevuld met actieve leden die rondom hun werk graag de handen uit de mouwen steken. Het samen koffiedrinken in de keet – uit de thermosfles smaakt toch anders dan de trendy cappuccino in het gelikte golfcentrum – schept een gevoel van saamhorigheid. Het doel van het harde werken is dan ook gemeenschappelijk: zorgen dat de baan bespeelbaar en aantrekkelijk blijft voor een eventuele volgende exploitant van het terrein.

Voorzitter
De nog maar vijf maanden geleden aangetreden voorzitter Paul van Rosmalen heeft zijn handen vol aan het leiden van de Weesper golfvereniging: "Zo'n situatie als deze was niet te voorzien. Met elkaar zetten we er onze schouders onder en proberen de boel zo efficiënt mogelijk te organiseren. Dat is nu nodig omdat wij over weinig middelen beschikken, maar ook later is een strak georganiseerde en efficiënte vereniging heel waardevol bij een eventuele doorstart."

Inventief
"Daarom zijn we inventief in het organiseren van het onderhoud en proberen we ondanks een gesloten clubhuis, toernooien en wedstrijden door te laten gaan. Daarbij zijn we dankbaar voor de hulp van een organisatie als AHA De Man, die ons gratis voorziet van advies, apparatuur en een greenkeeper. Want vergis je niet: een golfbaan vraag echt veel onderhoud. Alleen al de green moet driemaal per week worden gemaaid, de rest van de baan volstaat met tweemaal in de week."

Alleen al de green moet driemaal per week worden gemaaid

"En dan nog de zorg voor het afvoeren van het overtollige water op het terrein: de pompen in de sloten moeten draaiend worden gehouden. Dat is ook een klus."
Elke dag is er veel werk te verzetten. Een klein clubje zorgt ervoor dat de accommodatie dagelijks geopend en gesloten wordt en coördineert de werkzaamheden. Door in de keet de vertrouwde clubhuisprijzen te hanteren, kan met de meeropbrengst de brandstof voor de maaimachines worden betaald. Voor de sanitaire voorzieningen is een tijdje dankbaar gebruik van het naastgelegen volkstuinencomplex, maar is er nu besloten tot een Dixie achter het clubhuis.

De glamour van de door velen als elitair geziene sport is even ver te zoeken. Van Rosmalen: "Het is bijna ontroerend te zien hoe betrokken de bijna driehonderd leden zijn met deze club. Ik vind het een eer om voor deze groep mensen de kar te mogen trekken en hoop echt op een goede afloop."