Stefan Stasse is elke dag te horen op Radio 2. Vriend Jan is saxofonist Jan Kooper. Volgende week op deze plek: tekstschrijfster Stephanie Prinssen.
Stefan Stasse is elke dag te horen op Radio 2. Vriend Jan is saxofonist Jan Kooper. Volgende week op deze plek: tekstschrijfster Stephanie Prinssen.

Winterklaar

Jan (zeer opgetogen): "Goedendag met Jan Kooper!"
Stefan: "Wat klink jij opgetogen..."
Jan: "Bewust. Hoe intenser de begroeting, hoe gelukkiger je wordt. En ook bij degene die je begroet, worden gelukkigmakende stofjes aangemaakt. Dat is de uitkomst van een wetenschappelijk onderzoek: hoe meer je groet, ook onbekenden, hoe gelukkiger je wordt".
Stefan: "Dat is mooi. Maar hoe is het?"
Jan: "Ben op tournee met Jan Smit en maak me klaar voor het van buiten naar binnen gaan."
Stefan: "Ben je weer in therapie?"
Jan: "Nee, ik ben de laatste weken heel veel buiten geweest. En nu bereid ik me er op voor dat 'we' weer naar binnen gaan; de verzoening met de seizoenen en de terugkeer naar de innerlijk krochten van mijn interieur."
Stefan: "Je baard laten staan, bij de kachel kastanjes poffen, lekker een pijp roken in je zelfgebreide wollen trui. Zoiets?"
Jan: "Ja, en ik ga de lat hoog leggen deze herfst en winter! Ik ga voor het eerst sinds tijden naar de nachtmis in de Laurentiuskerk en dan iedereen begroeten die ik maar tegen kom."
Stefan: "De kerk is al twee jaar dicht en bijna verzakt, Er komen daar straks misschien wel drie stadsboerderijen. De spreekwoordelijke kogel schijnt door de kerk te zijn!"
Jan: "O, dat is prachtig nieuws. Dan plant ik het eerste wietplantje in de nieuwe stadsboerderij als ode aan het medicijn van de toekomst."
Stefan: "Okee. Maar ik heb wel mooie herinneringen aan die Laurentiuskerk, met die twee lieve pastors Samsom en Divendal. De kerk waar ik mijn dochter voor het eerste hoorde bidden: 'wees maar goed Maria vol van garnalen'. En waar ik stiekem zong: 'geef mij kracht heel mijn leven heer'."
Jan: "We moeten door Stefan. In alle opzichten. Maak jezelf in dit leven altijd winterklaar en aanbid op je eigen manier. We gaan in de winter niet meer op pepermuntjes zuigend in de koude kerk zitten, we gaan op zondag eerst kijken hoe de wietplantjes in de Laurentiuskerk groeien en daarna met z'n allen een dienst bij wonen van TV Weesp in Aaltje en aldaar eten, drinken en het beminnen van de schone kunsten. Zet 16 oktober maar vast in je agenda. Het wordt een mis met diverse voorgangers en ook wij zijn er als onverwachte misdienaars."
Stefan: "Ik voel me nu ook winterklaar."
Jan: "Prima?"
Stefan: "Prima!"