Pascal Ketelaars werd vorige maand 2e op het NK. Dochter Lieke (inzetje) werd 3e.
Pascal Ketelaars werd vorige maand 2e op het NK. Dochter Lieke (inzetje) werd 3e.

Lieke ging als kleuter al mee op papa's wakeboard

WEESP - Toen Pascal Ketelaars (36) een jaar of vijftien geleden op vakantie was in Hongarije hadden ze daar op de camping een kabelbaan voor watersporten. Sindsdien is hij verkocht. Ook zijn 8-jarige dochtertje heeft hij aangestoken. Samen brengen ze heel wat uurtjes op het water door en samen stonden ze vorige maand ook op het podium op het NK in Zwolle.

door Marieke van Veen

"Wakeboarden is eigenlijk waterskiƫn maar dan met twee voeten op een board", legt Pascal Ketelaars uit op Radio Weesp. "Het is vergelijkbaar met snowboarden, maar dan op het water. Je kunt het achter een boot doen, of met een kabelbaan. Lieke en ik doen het bij Cablepark Almere. In en rond Weesp mag het niet met de boot."

Pascal doet sinds een jaar of 15 aan wakeboarden. Toen hij begon stond de sport nog in de kinderschoenen. "Kinderen als Lieke kunnen het nu leren op een klein baantje, maar wij moesten het zelf maar uitzoeken. Je probeerde eerst op het water een keer rond te komen en als dat ging je verder met andere trucjes." Er zijn tientallen 'tricks' om onder de knie te krijgen; van Backrolls en Raleys tot Bunny Hops en Powerslides.

Steeds meer trucjes
Ook Lieke is inmiddels volop trucjes aan het leren. Ze zit al sinds haar vijfde op wakeboarden. "Ik had toen net mijn zwemdiploma. In het begin vond ik het heel moeilijk, maar ik kan steeds meer trucjes." Trotse vader Pascal vindt het leuk dat zijn dochtertje de sport ook heeft ontdekt. "Ik nam haar als kleuter al mee op mijn wakeboard, dus eigenlijk is het niet zo vreemd."

NK in Zwolle
Half september deden vader en dochter mee aan het Nederlands Kampioenschap Wakeboarden in Zwolle. Pascal werd tweede in de categorie Masters, Lieke behaalde de derde plaats in de categorie mini-ladies. Mooie prestaties, maar: "Het deelnemersveld is de afgelopen jaren wel sterk teruggelopen. Er worden vanuit de bond steeds minder grote wedstrijden in Nederland georganiseerd. Jammer. Een paar jaar terug moest ik het nog opnemen tegen 40 man, nu mag je al blij zijn als je de helft daarvan bij elkaar krijgt." De Weesper had ook graag meegedaan aan het EK op 18 september in Maurik, maar dan had hij eerst punten moeten scoren bij wedstrijden in het buitenland. "En dat gaat me te ver, ik heb ook mijn werk en mijn gezin."

Van Backrolls en Air Raleys tot Bunny hops en Powerslides

Inmiddels is het herfst. Lieke houdt het wakeboarden tijdens de koudere maanden voor gezien en focust zich nu op hockey bij MHC Weesp. Pascal niet: "Wakeboarden en kitesurfen kun je in principe het hele jaar doen. Ik ga gewoon door, het is verslavend."