Weesper verslavingsarts Pieter Bodewits test een behandeling waarvan de eerste resultaten veelbelovend zijn.
Weesper verslavingsarts Pieter Bodewits test een behandeling waarvan de eerste resultaten veelbelovend zijn.

'Geef die rottige dictator in je brein een schop onder z'n kont'

WEESP - Tegen een verslaafde zeggen dat drank slecht voor hem (of haar) is, heeft doorgaans weinig effect. Dat weet die persoon zelf ook wel, toch neemt hij steeds wéér een borrel. "Dat wordt hem ingefluisterd door een kleine dictator in zijn hoofd", zegt Weesper verslavingsarts Pieter Bodewits. Hij biedt alcholisten de kans die dictator te slim af te zijn. Hij gaat samen met de Universiteit van Amsterdam een nieuwe behandeling testen, waarvan de eerste resultaten veelbelovend zijn.

door Marieke van Veen

Bodewits runt The Home Clinic. In het hele land komt zijn team bij mensen thuis om ze te helpen een drank- of drugsverslaving de baas te worden. Dat lukt gelukkig vaak, maar soms ook niet. Door naast de reguliere behandelmethode ook het onderbewustzijn te herprogrammeren, verwacht de Weesper meer successen te kunnen boeken.

De verslavingsarts heeft de nieuwe methode niet zelf ontwikkeld, maar vindt hem wel zeer interessant en veelbelovend: "Reinout Wiers, hoogleraar ontwikkelingspsychopathologie aan de UvA, roept al jaren dat we voor het behandelen van een verslaving tot iemands onderbewustzijn moeten doordringen. Bij verslaving vinden er namelijk onbestuurbare processen plaats, die buiten vrije wil en logisch denken liggen."

Sprongetjes
De deelnemers krijgen in een sneltreinvaart een reeks plaatjes te zien, zó snel dat zij niet kunnen zien wat erop staat. Op een van die plaatjes staat iets met drank, een biertje of een logo. Ook al zien ze dat drankplaatje niet bewust, op een hersenscan is bij alcoholisten dan tóch effectiviteit te zien: die nare dictator maakt een sprongetje van blijdschap: plezier, ontspanning en gezelligheid zijn binnen handbereik. Die associatie duwt de verslaafde zowat de kroeg binnen. Meer rationele gedachten als 'beter van niet, want morgen moet ik werken' of 'mijn geld gaat deze maand al zo snel' verdwijnen als sneeuw voor de zon. "Wat wij gaan proberen is die onbewuste reactie op dat drankplaatje weg te halen", legt Bodewits uit. "Via een soort spel worden de deelnemers getraind hun aandacht steeds sneller van de alcohol af te wenden. Daarmee geven we die kleine dictator in feite een schop onder zijn kont." Hoogleraar Wiers probeerde deze techniek eerder al uit bij studenten met een alcoholverslaving en zij rapporteerden een afname in de hunkering. Tevens zag hij dat er een verschil is in de breinactiviteit na de behandeling: "Kennelijk is de dictator dus op te voeden."

Deelnemers gezocht
De Universiteit van Amsterdam en The Home Clinic onderzoeken samen de effectiviteit van deze nieuwe methode. De samenwerking is niet nieuw. In 2014 schakelde de UvA The Home Clinic in voor een onderzoek naar Baclofen, een medicijn dat vanwege de bijwerkingen kan worden ingezet als antidrinkmiddel. Mensen met een alcoholprobleem die willen meewerken aan het nieuwe onderzoek kunnen contact opnemen met 0294 - 450186.