Op 14 september presenteerde de gemeenteraad de conclusies van het bestuurskrachtonderzoek. Nu zet de raad de volgende stap.
Op 14 september presenteerde de gemeenteraad de conclusies van het bestuurskrachtonderzoek. Nu zet de raad de volgende stap. Foto: Christian Pfeiffer

Praten met Gooise Meren en Amsterdam

WEESP - Gooise Meren en Amsterdam. Die gemeenten ziet de gemeenteraad van Weesp op dit moment als de meest wenselijke samenwerkingspartners. Het staat in de toekomstvisie die de raadsleden met elkaar hebben opgesteld. Over Hilversum wordt met geen woord gerept.

door André Verheul

Uit het eigen bestuurskrachtonderzoek heeft de raad geconcludeerd dat de gemeente Weesp niet volledig zelfstandig, dus zonder hulp van anderen in wat voor vorm ook, door kan gaan. Daarom heeft de gemeenteraad bekeken welke mogelijke samenwerkingsvormen en -partners er zijn. De lijst met mogelijke samenwerkingspartners is teruggebracht tot twee opties: samenwerking zoeken binnen de regio Gooi en Vechtstreek of daarbuiten. Binnen de regio gaat de voorkeur uit naar samenwerking met Gooise Meren. Buiten de regio is Amsterdam de meest logische keuze, zo staat in de toekomstvisie.

Er staat nergens waar deze keuze op gebaseerd is. Gooise Meren is tien maanden geleden ontstaan na een fusie van Bussum, Naarden en Muiden en moet zich nog ontwikkelen. Weesp werkt op enkele terreinen al samen met Gooise Meren, dat maakt de keuze voor de hand liggend. Aan de andere kant geldt dat Bussum er met Haags lobbywerk in slaagde om Weesp buiten Gooise Meren te houden. In die zin is het zeer opmerkelijk dat Weesp daar de meeste ideale samenwerkingspartner in ziet. Ook opvallend is dat de Weesper gemeenteraad Hilversum links laat liggen. De grootste gemeente van de regio is ambitieus en probeert een voortrekkersrol in de regio te vervullen. In regionale overleggen voeren Hilversumse wethouders vaak de boventoon. Dat ligt allemaal niet zo lekker in het Weespse. Ook Wijdemeren moet niets van Hilversum hebben. In een verkennend bestuurskrachtrapport uit 2014 stond al eens dat Hilversum "zichzelf opnieuw moet uitvinden" voordat het zich aan regiosamenwerking waagt. Er bestaat niet de indruk dat dat is gebeurd. De gemeenten Laren, Blaricum en Eemnes richten zich juist wel graag op Hilversum, zo hebben de drie burgemeesters vorige week bekendgemaakt. Niet voor een fusie, maar voor samenwerking op de uitvoeringstaken.

Gooistad
En dan is er nog dit. De provincie Noord-Holland stuurt aan op maximaal drie gemeenten in Gooi en Vechtstreek. Het is niet ondenkbaar dat er setjes ontstaan, waardoor Weesp veroordeeld wordt tot een minder favoriete samenwerkingspartner. In de verdere toekomst zouden de drie gemeenten dan weer moeten samensmelten tot één. De D66-fracties uit Hilversum, Blaricum, Laren en Gooise Meren pleitten er vorige week voor af te zien van die tweetrapsraket naar 'Gooistad'. Het zorgt voor meer problemen dan oplossingen, vinden de Democraten. "De gemeenten worden er niet beter van, de burger niet, en de regio niet. Doe het gewoon in één keer."
Wat gaat Weesp nu doen? Voorlopig niet fuseren, want de gemeenteraad kiest het pad der geleidelijkheid. Dat betekent een ambtelijke samenwerking of ambtelijke fusie die op termijn (5-7 jaar) mogelijk uitmondt in een bestuurlijke fusie (een nieuwe gemeente). Wat nu volgt zijn gesprekken met Amsterdam en Gooise Meren over een eventuele samenwerking. Een nadere verkenning dus. "Die moeten duidelijk maken welke variant uiteindelijk zo adequaat mogelijk oplossingen biedt om de in het bestuurskrachtonderzoek geconstateerde problemen op te lossen", staat in de toekomstvisie.

Vervolgens is er een lijst met criteria. Daarop staan zaken die Weesp belangrijk vindt om te behouden en te verkrijgen. Veel van die punten komen uit de stadsgesprekken die deze zomer zijn gehouden. Zo is het houden van korte lijntjes een van de punten op de lijst, maar ook de kwantiteit en kwaliteit van de ambtelijke organisatie, de financiële positie en het behouden van het Weesp eigene.

Bussum slaagde erin om Weesp buiten Gooise Meren te houden