Witte pietjes of zwarte pietjes, voor kinderen is sinterklaas een vrolijk feest.
Witte pietjes of zwarte pietjes, voor kinderen is sinterklaas een vrolijk feest.

Gemeente en Sintcomité
in gesprek over Zwarte Piet

WEESP - Blijven de Zwarte Pieten bij de intocht in Weesp ook dit jaar zwart of beweegt Stichting Sinterklaas Intocht Weesp mee in de maatschappelijke discussie en verandert Piet in Weesp van uiterlijk? Dat is de prangende vraag die ook Weesper Martijn de Vries bezighoudt. Hij vraagt zowel de gemeente als het organiserende comité een standpunt in te nemen.

door Ruth van Kessel

De reactie van de gemeente vorige week op het verzoek van Martijn de Vries om Zwarte Piet ook in Weesp geleidelijk van uiterlijk te laten veranderen, was helder: "Hoewel het college vindt dat het in eerste instantie aan het bestuur van Sinterklaas Intocht Weesp is om invulling te geven aan het sinterklaasfeest, is het zich bewust van het feit dat soms aan een discussie richting en inhoud kan worden gegeven. Mede om die reden zijn wij met het bestuur van de organiserende stichting in gesprek."

Dit gesprek moet nog plaatsvinden, maar Stichting Sinterklaas Intocht Weesp staat er zeker open voor. Of dat op deze korte termijn zal leiden tot een verandering van de intocht is nog maar de vraag. "Organisatorisch is het kort dag en houden we vooralsnog de landelijke richtlijnen aan", zo stelt de stichting.
Nog even en dan vaart op 12 november Sinterklaas met zijn boot vol Pieten weer de Kom in. Vorig jaar was het overgrote deel van de Zwarte Pieten nog zwart. Tijdens de intocht werd een eenmansprotest door de politie in de kiem gesmoord. Verder verliep de intocht zoals het hoort: een groots feest voor alle kinderen.
En in dat sinterklaas een feest voor álle kinderen zou moeten zijn, zit hem nu net de kneep, stelt De Vries in zijn brief aan de gemeente. Hij haalt het standpunt van het College voor de Rechten van de Mens aan: de Zwarte Piet-figuur kan onbedoeld als discriminerend en kwetsend worden ervaren. De Vries: "Door polarisatie lijken in deze wereld etnische groepen steeds meer tegenover elkaar komen te staan. Als blanke Nederlander kun je je best meer inleven dat een Zwarte Piet-figuur kwetsend kan zijn voor mensen met een andere huidskleur. Dat is waarom ik in Weesp dit debat openlijk wil starten en hoop ik hiermee dat het sinterklaascomité, de gemeente en ook basisschooldirecteuren inzien dat het feest met gekleurde pieten net zo leuk is als met zwarte."