Bij Sinterklaas op het paard zitten mag niet meer vanwege de veiligheid.
Bij Sinterklaas op het paard zitten mag niet meer vanwege de veiligheid. Foto: Ruth van Kessel

Kinderen mogen niet meer op het paard van Sinterklaas

WEESP - Even samen met Sinterklaas op het paard voor dé ultieme sinterklaasfoto, dat zit er dit jaar niet meer in voor de talloze kinderen die op zaterdag 12 november Sinterklaas gaan onthalen. Dat is het dwingende verzoek van de politie aan Stichting Sinterklaas Intocht Weesp. Het is te druk en te onrustig voor het paard van Sinterklaas. Deze maatregel moet helpen ongelukken te voorkomen.

door Ruth van Kessel

Vooruitlopend op het gesprek tussen gemeente, brandweer en politie over de veiligheidsmaatregelen tijdens de feestelijke intocht van Sinterklaas in Weesp, dat vandaag (woensdag) gaat plaatsvinden, neemt Stichting Sinterklaas Intocht Weesp alvast haar eigen maatregelen. Een daarvan is dat kinderen dit jaar niet meer mogen meerijden op het paard van Sinterklaas. Het edele dier wordt daar te onrustig door en vrijwilligers hebben hun handen vol om omstanders te beschermen.

Voorzitter Matjan van Kessel van Stichting Sinterklaas Intocht Weesp: "Het is natuurlijk enorm druk tijdens de intocht. Het verzoek van de politie om geen kinderen meer op het paard te zetten is een dwingend verzoek waar wij gehoor aan geven. We willen natuurlijk geen ongelukken zien."
Om die reden heeft de stichting ook besloten dit jaar publiek te weren van de taluds en de sluis. Kinderen en ouders staan daar dicht bijeengedrukt langs een onbeschermde kade. Van Kessel hoopt dat mensen zullen begrijpen dat dit tot een gevaarlijke situatie kan leiden. Net als dat ze liever geen bootjes in de Kom ziet rondvaren tijdens de intocht. De voorzitter: "De drukte is enorm tijdens de intocht en het gevaar zit in een klein hoekje. En dat is iets wat je niet moet willen, dus vandaar dat we strenger gaan worden en rekenen op de redelijkheid van het publiek."

Hebben de aanscherpingen van de maatregel te maken met het incident van vorig jaar toen tijdens de intocht de mast bleef haken aan de sluisbrug en afbrak? Van Kessel: "Dat was een akelig incident waarbij gelukkig geen ongelukken zijn gebeurd. Het stuk dat afbrak was goed gezekerd met touwen, maar het was wel schrikken. Daarom zullen de bemanningsleden dit jaar niet geschminkt worden. Voor de stuurman moeten ze goed herkenbaar zijn zodat ze goed met elkaar kunnen communiceren als er iets gebeurt." Of er nog meer nieuwe veiligheidsmaatregelen worden genomen, wordt vandaag duidelijk na het overleg tussen brandweer, politie, gemeente en de stichting.

Spaarvarkentje
Vorig jaar luidde Stichting Sinterklaas Intocht Weesp nog de noodklok. Het bij elkaar schrapen van de vereiste 10.000 euro, die de jaarlijkse intocht kost, ging dat jaar erg moeizaam. Dankzij gulle giften van Weespers in de spaarvarkens in de winkels en horeca werd het bedrag toch gehaald. Van Kessel: "Dit jaar verheugen wij ons erg over de vrijgevige bijdragen van bedrijven, het is geweldig hoe zij de intocht een warm hart toedragen. Toch is een bijdrage van Weespers ook nu meer dan welkom. Als iedereen een beetje bijdraagt geeft dat ook een saamhorigheidsgevoel, het sinterklaasfeest is van en voor iedereen."

'Een ongeluk tijdens zo'n leuk kinderfeest moet je niet willen'

De spaarvarkentjes voor Sinterklaas zullen vanaf volgende week in de Weesper winkels en horeca verschijnen. De route van de intocht gaat dit jaar over de Nieuwstraat en niet over de Nieuwstad. Dit wordt jaarlijks afgewisseld.